Milostivé léto pomůže s dluhy na sociálním pojištění
Ilustrační foto: Pixabay

Milostivé léto pomůže s dluhy na sociálním pojištění

21. 6. 2023

Díky akci Milostivé léto se klienti České správy sociálního zabezpečení, kteří včas neuhradili pojistné splatné před 1. 10. 2022, budou moci zbavit dluhů vzniklých na penále a exekučních nákladech.

Toto mimořádné opatření bude jednorázové a potrvá od 1. 7. do 30. 11. 2023. Konkrétní informace a postup obdrží klienti včas prostřednictvím datové schránky.

Tentokrát se Milostivé léto bude týkat pouze dlužného pojistného, které bylo splatné před 1. 10. 2022, nebylo v řádném termínu uhrazeno a vedlo ke vzniku penále i případných exekučních nákladů. Nyní mohou být penále i exekuční náklady související s tímto dlužným pojistným mimořádně odpuštěny a povinnost je splatit může zcela zaniknout.

„Navazujeme na úspěšné akce Milostivé léto I a II, díky kterým po úplném splacení jistiny skončilo více než 61 tisíc exekucí. Daňové a správní Milostivé léto může pomoci dalším statisícům lidí. Na ministerstvu práce jsme se rozhodli princip odpuštění penále a poplatků aplikovat na dluhy u České správy sociálního zabezpečení. Stát tak dostane příležitost dostat se jednorázově k penězům z jinak jen těžko vymahatelných pohledávek. Abychom vyšli lidem vstříc, zákon umožňuje rozložit platbu jistiny do splátkového kalendáře. Zároveň chci ocenit i ministerstvo financí, které za podobných podmínek umožní zbavit se drobných nedoplatků na daních,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Základní podmínkou mimořádného odpuštění je plná úhrada dlužného pojistného, které plátce pojistného splatí kdykoliv do konce června 2023, anebo v období od 1. 7. do 30. 11. 2023 podá oznámení, že dlužné pojistné zaplatí. Může se rozhodnout celou částku dlužného pojistného zaplatit během tohoto období, anebo v případě částky vyšší než 5 000 Kč tuto platbu rozložit do splátek. Počet splátek bude pevně stanoven podle výše dlužného pojistného: 12 měsíčních splátek u dlužného pojistného do 50 000 Kč a 60 měsíčních splátek u dlužného pojistného nad 50 000 Kč. Výše splátek se dopočítá (podle výše dlužného pojistného a počtu splátek). První splátku musí dlužník uhradit do 31. 12. 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

Příslušné oznámení o úhradě dlužného pojistného lze učinit výhradně prostřednictvím ePortálu ČSSZ (po přihlášení), kde je možné zjistit i výši dluhu. Tato služba bude z technických důvodů a s ohledem na červnovou uzavírku účetnictví (zahrnující relevantní údaje o případné úhradě dlužného pojistného) dostupná od 10. 7. 2023.

Plátci, kteří dlužné pojistné ve smyslu zákona uhradí před 1. 7. 2023, nemusí podávat žádné oznámení, k odpuštění neuhrazeného příslušenství dojde automaticky ze zákona. Informace o této skutečnosti bude (s určitým časovým zpožděním) zveřejněna v uvedené službě na ePortálu ČSSZ. Příslušné OSSZ budou všem plátcům pojistného (dlužníkům), na které se výše uvedený zákon vztahuje, odesílat do datových schránek v první polovině července 2023 adresnou informaci o tom, jak má plátce ve své konkrétní situaci postupovat. Toto Milostivé léto se bude podle zákona týkat fyzických i právnických osob, zaměstnavatelů i osob samostatně výdělečně činných a také plátců, kteří svoji činnost již ukončili.

Podmínky Milostivého léta týkající se ČSSZ budou právně ošetřeny zákonem o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů, který nabude účinnosti 1. 7. 2023 a naváže na předchozí akce Milostivé léto I a II. Je potřeba zdůraznit, že mimořádné odpuštění se podle citovaného zákona nevztahuje na dlužné pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora (toto bylo předmětem Milostivého léta I a II) ani na pojistné splatné po 30. 9. 2022.

 

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí a Česká správa sociálního zabezpečení

exekuce peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...