Výplaty důchodů nejsou i přes uzavírání poboček České pošty v ohrožení
Ilustrační foto: Pexels

Výplaty důchodů nejsou i přes uzavírání poboček České pošty v ohrožení

22. 6. 2023

Uzavírání poboček České pošty se dotýká také některých klientů ČSSZ, přesto Česká pošta garantuje, že všichni důchodci své důchody obdrží a nezmění se ani jejich výplatní den. V hotovosti bylo prostřednictvím České pošty k 31. 5. 2023 vypláceno 644 499 důchodů.

Informace pro důchodce, jejichž pobočka bude uzavřena

Česká pošta o této situaci informuje důchodce nejen prostřednictvím letáků, ale také osobně na přepážkách při vyzvednutí důchodů, kde konkrétním klientům nabízí možnost doručovat důchod na adresu bydliště nebo na jinou poštu (kterou si sami vyberou) prostřednictvím žádosti o změnu pobočky.

Pokud dojde k 1. 7. 2023 k uzavření pobočky České pošty, na kterou je našemu klientovi jeho důchod doručován, a on nebude ve výplatní den na své adrese zastižen, jeho důchod bude uložen do 30. 6. na stávající poště a od 3. 7. bude připraven k vyzvednutí na nové ukládací poště. O její adrese bude klient informován a najde ji také na plakátu v prostorách rušené pošty anebo v letáčku o rušení pošt. Informace o rušených pobočkách České pošty jsou k dispozici zde: Trvalé zrušení pošt k 1. 7. 2023 – Česká pošta (ceskaposta.cz). Konkrétní informace, jak mají klienti postupovat, pokud požadují jakoukoliv změnu v souvislosti s předáním jejich důchodu Českou poštou, jsou k dispozici v letáku České pošty zde: Informace České pošty o výplatě důchodů. Důchodci se také mohou obrátit na call centrum České pošty 800 104 410.

Doporučený postup při změně v zasílání důchodu z hotovostní platby na platbu na účet

ČSSZ doporučuje využívat pro výplatu důchodu spíše bezhotovostní formu. Výhodou tohoto způsobu výplaty je skutečnost, že poživatel důchodu nemusí důchod osobně vyzvedávat a výplata důchodu bezproblémově plyne, čili není ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo letním pobytem na chalupě. U důchodů přiznaných po 31. 12. 2009 platí důchodce každý měsíc poplatek ve výši 29 Kč (35 Kč od 1. 9. 2023), bezhotovostní výplata je zdarma.

Pokud se klienti ČSSZ rozhodnou pro změnu v zasílání důchodu na běžný účet, je třeba vyplnit tiskopis ČSSZ s názvem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v ČR – majitel účtu, případně Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v ČR, který je k dispozici elektronicky na ePortálu ČSSZ nebo v papírové podobě na příslušné OSSZ / PSSZ / MSSZ Brno. Vyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis je možné podat u kterékoliv OSSZ. Změna způsobu výplaty důchodu z hotovosti na účet ČSSZ se provede zpravidla od druhého výplatního měsíce po podání žádosti.

 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.