Carpe diem - Seniorské radosti
Ilustrace: Pixabay

Carpe diem - Seniorské radosti

26. 6. 2023

Zprávy: Na přejezdu se srazilo auto s vlakem, čtyři mrtví a devět zraněných, do nemocnice vtrhl muž s mačetou a zranil osm lidí, ve škole student zabil mačetou svého učitele, matka zabila měsíční dítě, protože plakalo... 

Válka na Ukrajině, musíme zbrojit a být připravení na případný konflikt, nedostatek léků, v nemocnicích chybí personál, meteorologové varují, tornádo, kroupy o velikosti pět centimetrů, v Brně zabili...

TAK DOST!

Nebudeme pořád číst, poslouchat ty strašný zprávy, které nikomu nedělají dobře. Máme svoje hezké zážitky a vzpomínky. 
Například loni v létě, Třeboň, rybník Svět, Schwarzenberská hrobka, Tábor poutní kostel Klokoty, Kotnov a nepřekonatelná Lužnice a také Sázava. Jeden hezčí zážitek než druhý. 

Kladno, Malý Blaník, Velký Blaník, rozhledna Pepř.

Nebo ranní přípitek narozenin na vyvýšeném altánu s nejkrásnějším rozhledem do krajiny.

Legrace a smích patří mezi nás zrovna tak jako vzpomínky, kde všude jsme už byli.

Navštívili jsme muzea, kostely, hřbitovy. Procházeli jsme kolem řek, potoků, rybníků, skal. Šli jsme kolem polí, luk, po lesních cestách a všude bylo hezky, všude jsme se dívali do dálky a obdivovali tu naší krásnou zem a snažili se zapamatovat si každičký detail a užívali si tyto nádherné chvíle. A těch hospod, co jsme navštívili. No, řekněte, nejsou to krásné vzpomínky? 

Všechno je zdokumentované, vyfotografované, popsané. Zkuste si v klidu sami u monitoru najít nějakou fotografii, na které jsem vás vyfotil a na které jste jakž takž, podle vašeho názoru nebo se dokonce na ní usmíváte. A když jste si nějaký ten obrázek vybrala a podíváte se na něj, musí vás to napadnout a řekněte si: „Sluší mi to, jsem hezká a dobrá, že jsem všechny ty túry dokázala ujít!“ 

Buďte se sebou spokojená. Krása není přeci jenom v tom, jak kdo vypadá, ale krása je ve vaší duši, ve vašich očích, ve vašich skutcích. Každý člověk je jiný, a každý je krásný, na věku nezáleží. Mějte rády sebe. Kdo má rád lidi, je šťastný člověk. 

Přeji každému, aby byl šťastný, a život na zemi bude také jiný, hezčí.

A teď se mohu vrátit k tomu nadpisu. CARPE DIEM - latinské rčení, které znamená: UŽÍVEJ DNE. Já vím, situace je vážná, ze všech stran se na nás valí problémy, v televizi neustále slyšíme, že bude hůř, ale nalijte si (třeba jenom pomyslně) sklenku vína a proti světlu uvidíte, že je plná slunce. A právě tak se dívejte na život kolem nás a na to, že máme to štěstí a můžeme si výlety a setkávání ve zdraví užívat. Radovat se, že jsme zdraví, veselí, to nejsou maličkosti, ale je to obrovské, obrovské štěstí a jenom tak může být člověk šťastný.

Užívejte si každý den, ale pozor, stačí malý překlep a z užívání je užírání. Vidíte, co dokáže písmenko „v“? Neužírejte, ale užívejte si!!! 

Nepodléhejte těmto těžkým dnům. Hezké věci jsou kolem vás a je třeba se pořádně dívat, rozhlížet se a pak je všechny uvidíte.

Vzpomeňte si také, kolik koláčů, perníčků, cukrovinek, sušenek a láhví na narozeniny a jmeniny jsme všichni přinesli, vypili a snědli. To všechno se jinak oslavuje mezi svými, mezi námi. Je to přeci hezké, že každé moje, vaše narozeniny, svátky se oslavují s tak velkým počtem lidí a v přírodě.

Tohle všechno je opravdu krásné, ušlechtilé a milé, ale bez koho by to nefungovalo, je naše Dana. Pečlivá až přepečlivá, ustaraná, že něco nevyjde. Dana je jako ovčácký pes, který pořád obíhá kolem svého stáda a dává nás dohromady. Kolik hodin prosedí u jízdních řádů, kolik hodin jí zabere koukání do mapy, aby byla trasa, jak má být. Samozřejmě, že se najdou i jiní, kteří navrhnou nějakou vycházku a udělají to sami.

Těm všem patří veliké poděkování, že naše partička tak skvěle funguje. Díky!!! Díky vám všem. A tak se s vámi se všemi loučím s tím latinským rčením Carpe diem a těším se na další brzké shledání.

Seniorské radosti? To jsou malé, jednoduché věci, které může téměř každý pro sebe nebo pro druhé udělat.

 

aktivní senioři Letní soutěž 2023 psychika
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.