Menzelova komedie o lásce
k opeře a vášni k pěvkyním

Menzelova komedie o lásce
k opeře a vášni k pěvkyním

22. 1. 2013

Jiří Menzel dostříhal svou novou komedii Donšajni, což byl původně pracovní název. Film se totiž měl jmenovat Sukničkáři, ale režisér nabyl pocit, že pod tím názvem by lidé očekávali více vulgarity. „Donšajn, to je takový sukničkář s grácií,“ doplnil Menzel.

Děj komedie se odehrává v prostředí operního souboru na malém městě, který se rozhodne inscenovat operu Don Giovanni. Film se natáčel loni, klíčové scény vznikaly v Divadle Oskara Nedbala v Táboře, natáčelo se také v Mělníku, v Barokním divadle v Českém Krumlově či v klášteře v Plasích. Premiéra je naplánována na 30. května.

Snímek odhalí divákům svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce k hudbě a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelova díla. Režisér je poprvé za svou dlouhou kariéru zároveň autorem námětu a scénáře, na němž s ním spolupracovala Tereza Brdečková. Hlavní postavy, tedy operního režiséra Vítka, učitelku Markétku a světově uznávaného zpěváka Jakuba, ztvární Jan Hartl, Libuše Šafránková a Martin Huba. Ve vedlejších rolích se objeví Ivana Chýlková, Václav Kopta, mladé herečky Emma Smetana, Eva Josefíková a další. Ve snímku si svou poslední filmovou roli zahrála Jiřina Jirásková.

Kromě režisérových stálic se v klíčových rolích představí hvězdy operního nebe Anna Klamo, Jiří Hájek, Lucie Juránková či Jan Hnyk. „Pro ně šlo o první setkání s filmem,“ popsal režisér. „Jednu ze sopránových rolí nazpívala i Anda-Luise Bogza, sólistka Státní opery Praha, další role pak sólista Slovenského národního divadla Peter Mikuláš či Svatopluk Sem. Navíc se ve filmu objeví téměř tisícovka komparzistů.“

film Jiří Menzel premiéra
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.