Brněnské Národní divadlo 
připravuje slavnou Královu řeč

Brněnské Národní divadlo
připravuje slavnou Královu řeč

23. 1. 2013

Nadchl vás historický film Králova řeč, v němž zářil Colin Firth coby anglický král Jiří VI.? Skvěle napsané drama, které ve filmovém zpracování získalo čtyři Oscary, se teď začalo zkoušet v Národním divadle Brno. Na českých scénách se Králova řeč dosud nehrála, i proto brněnský činoherní soubor doufá, že v ní získá atraktivní a divácky vděčný titul. Premiéra je naplánována na 15. března v Mahenově divadle.

Hru Davida Seidlera režíruje hostující Martin Stropnický, roli vévody Bertieho, pozdějšího krále Jiřího VI., který před nástupem na trůn v roce 1936 bojoval s těžkou vadou řeči, ztvární Martin Sláma. Úlohu svérázného logopeda Lionela Loguea dostal hostující Ladislav Frej.

Příběh je v divadelním provedení zredukován na devět historických postav, mezi nimiž jsou například politik Winston Churchill, ministerský předseda Stanley Baldwin a Bertieho otec, král Jiří V. Podle režiséra Stropnického vyniká text anglickým stylem humoru i uvažování, který je mu prý osobně blízký.

Dramatik David Seidler sám v mládí trpěl vadou řeči. Proto ho příběh nejistého krále a svérázného terapeuta velmi přitahoval. Látku začal zpracovávat už v 80. letech, ale nezískal souhlas se zpracováním od královny matky, tedy královny Alžběty, vdovy po Jiřím VI. K tématu se tutíž vrátil až po její smrti v roce 2002. Po úspěchu filmu Králova řeč v roce 2010 se začala hrát také Seidlerova divadelní hra, která je ještě více zaměřená na pouto vzniklé mezi králem a jeho terapeutem.

divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.