Tanec není zábava jen pro mladé
FOTO a video: Hana Novotná

Tanec není zábava jen pro mladé

17. 7. 2023

Není to tak dlouho, co jsme s přítelem přišli na to, že v našem bezprostředním okolí každou neděli odpoledne hraje živá hudba a tančí se. Rozhodli jsme se tuto akci navštívit. Je to nedaleko mého bydliště a budova byla postavena po válce svépomocí a jmenuje se Dům barikádníků, lidově Barča.

Už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy tančila a také jsem si myslela, že to vůbec nebude aktuální. Vstup na zábavu byl opravdu v lidové ceně a program byl od 14 do 18 hodin.

Když jsme vešli do sálu, viděli jsme kolem ohromného parketu stoly zaplněné samými seniory. Vybrali jsme si tedy jeden stůl, u kterého seděla jen jedna paní. Zjistili jsme že každou neděli navštěvují zábavu stejní návštěvníci, kteří se jako staří známí zdraví. Jsou to samí starší lidé, nikdo mladý. Ještě větší překvapení nastalo, když začala hrát hudba. Většina sedících se zvedla a začala tančit. K mému překvapení bylo vidět, že jsou některé páry opravdu ztančené a předváděly krásné figury. Překvapením také ale bylo, že páry tančily skoro celé odpoledne, což já bych už rozhodně nemohla. Někteří dokonce odložili hole a šli na parket. Nikdy by mě nenapadlo, že tohle uvidím.

V neděli se tu střídají tři živé hudby. Je vidět, že je těší poskytovat zájemcům radost. Teď v létě mají hudebníci v červenci volno, a tak se zájemci o tanec přesunuli do Stromovky, kde tančí každou středu odpoledne. Zase všichni staří známí, kteří se tu zdraví. Myslím, že by mladí, kteří dnes holdují pasivní zábavě, nebo modnímu běhání, byli asi hodně překvapeni vitalitou seniorů, kteří mají rádi život. Myslím, že mi hodně dříve narozených dá za pravdu, že naše mládí bylo prodchnuté odpoledními čaji, plesy a tím pádem možností snadného seznamování, což dnes mladá generace nezná a seznamuje se prostřednictvím internetu. Dokonce jsem viděla v TV, jak v Americe nějaká podnikatelka zaplatila 3 tisíce dolarů za to, že jí agentura někoho najde a při prvním setkání jí bude navádět, co má a nemá říkat prostřednictvím naslouchátka v uchu. Pokud se jí zdálo, že paní mluví sama dlouho, vyzvala jí agentka, aby šla na toaletu, kde jí dávala rady jak dál! 

Každá nastupující generace má své změny, jen nevím, jestli tahle je zrovna ta nejlepší.

 


                                                                                           

 



  

aktivní senioři kultura tanec
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.