Za romantikou k Holanským rybníkům
Holanský rybník s Ronovem v pozadí. FOTO: Martina Růžičková

Za romantikou k Holanským rybníkům

18. 7. 2023

Před několika lety běžel v televizi film Hastrman, natočený podle románu Miloše Urbana, oceněného Magnesií Literou. Zaujala mě neobvyklost námětu a skvělý výkon představitele hlavní role Karla Dobrého.

Ale nejsilnější dojem ve mně zanechala krajina, kterou si filmaři pro tento romanticky temný příběh vybrali. Poetický kraj Holanských rybníků mezi pískovcovými skalami, s ruinami dávných mlýnů, tvrzí a hradů, kterému dominují impozantní vrcholy Ronova a Vlhoště. Hned jsem zatoužila ho navštívit. Příležitost k výletu přišla až během naší nedávné dovolené.

Za výchozí bod jsme zvolili městečko Holany. Auto jsme zaparkovali na jeho okraji a vydali jsme se k nedaleké hrázi Holanského rybníka. Po pár metrech nás ale zastavil plot a tabule s upozorněním, že cesta je z důvodu oprav uzavřena. Bohužel ani mezi domy se nám nepodařilo dostat ke zbytkům tvrze Rybnov, ležícím právě v místech uzavírky. Nepřístupné místo jsme byli nuceni obejít velkým obloukem po místní cyklostezce. Když jsme se konečně dostali k okraji rybníka, byl nám odměnou pohled na vodní hladinu, městečko s vysokou věží kostela sv. Máří Magdalény a tajemný Vlhošť v pozadí.

https://www.i60.cz/images/thumbs/1-holany-a-vlhost.jpg

Po silničce mezi poli a pastvinami nás červená značka dovedla k Milčanskému rybníku, který je využíván zejména pro rekreaci. Kolem kempů a chat jsme došli k zřícenině hradu Vítkovec (někdy je také označován jako Milčany II). Hrádek založili Vartenberkové kolem roku 1500. Již během třicetileté války byl opuštěn. Dílo zkázy pak dokonali okolní obyvatelé, kteří část zdiva použili při stavbě kostela v Holanech.

https://www.i60.cz/images/thumbs/3-ruiny-vitkovce.jpg

Přes mírný vršek porostlý borovicemi jsme došli na úzkou stezku, jež vyústila na obdivuhodný starý kamenný most. Klene se nad uměle vytesanou průrvou mezi skalami. Nic bližšího se mi o něm nepodařilo dohledat, ale zřejmě vznikl v návaznosti na nedaleký zaniklý mlýn a již neexistující Mlýnský rybník.

https://www.i60.cz/images/thumbs/7-stary-kamenny-most.jpg

Procházka mezi kdysi dávno umně opracovanými skalisky a po vyschlém kamenném dně k hladině Hrázského rybníka je hodně neobvyklým zážitkem.

https://www.i60.cz/images/thumbs/12-436.jpg

Jen po pár metrech chůze podél rybníka čeká na návštěvníky další romantické místo. Ze skal tu trubkou prýští ze značné výšky umělý vodopád. Nad malým rybníčkem se hned vedle černá vchod do vytesané jeskyně.

https://www.i60.cz/images/thumbs/14-dolansky-vodopad-a-jeskyne.jpg

V místě, kde Bobří potok vytéká z Dolanského rybníka, se přes něj klene další most. Zdobí ho pískovcové sochy - panna a vodník s kapří hlavou. Jsou zřejmě z nedávné doby, ale autor není uveden.

https://www.i60.cz/images/thumbs/18-mustek-se-sochami.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/19-panna.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/20-vodnik.jpg

Z mostku je kouzelný pohled na Dolanský rybník s Vlhoštěm.

https://www.i60.cz/images/thumbs/21-dolansky-rybnik-s-vlhostem.jpg

Červená značka odtud pokračuje k dalším zajímavým místům. My jsme měli v tuto chvíli za sebou jen 4 km, ale museli jsme se vrátit k autu. Šli jsme tedy zpět  stejnou cestou a zastavili se na oběd v restauraci rekreačního střediska Jachta Holany u Milčanského rybníka.

https://www.i60.cz/images/thumbs/22-restaurace-jachta-holany.jpg

Autem jsme pak ještě dojeli k polní cestě, po které to byl pěšky jen malý kousek ke Koňskému rybníku, nad nímž se tyčí skála nazývaná Smrtka. I toto místo sehrálo svou roli ve filmu.

https://www.i60.cz/images/thumbs/25-nebezpecne-schody.jpg

Pokud máte odvahu vylézt na její vrchol po značně ošlapaných a nebezpečně vyhlížejících schodech, vytesaných do jejího boku, naskytne se vám úžasný výhled na rybník, les a vrcholky kopců. Mně tedy stačil ten, asi méně úžasný, z jejího úpatí.

https://www.i60.cz/images/thumbs/27-konsky-rybnik.jpg

Jsem vděčná filmařům, že mě inspirovali k výletu do zdejších krásných míst, a doufám, že nebyl poslední. Je tu ještě mnoho k objevování.

 

Při psaní jsem použila následující zdroje:

https://www.csfd.cz/film/512864-hastrman/prehled/

https://www.filmovamista.cz/5385-Hastrman

https://www.holany.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Holansk%C3%A9_rybn%C3%ADky#Historie

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dolansk%C3%BD_rybn%C3%ADk

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/socha-panny-a-hastrmana-u-dolanskeho-rybnika

 

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.