Česklý lev se ohlédne
za uplynulými 20 lety

Česklý lev se ohlédne
za uplynulými 20 lety

23. 1. 2013

Jaký bude letošní hlavní večer Českých lvů? Částečně rekapitulační a vzpomínkový, s ohlédnutím za událostmi, které se v tuzemském filmovém světě staly od roku 1993. Proběhne 2. března ve Velkém sále pražské Lucerny, křišťálové sošky lvů se budou předávat podvacáté a za přítomnosti televizních kamer ho bude moderovat, už podruhé, Jan Budař. Tedy herec, který už sám získal čtyři cenné křišťálové trofeje.

Pro radost i pro peníze

„Nominační večer o měsíc dříve, v sobotu 2. února, přiblíží osobnosti, které film dělaly od srdce. Poohlédneme se za bilancí dvaceti let v jednotlivých kategoriích,“ řekl výkonný ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler. Tímto večerem provedou diváky v pražském kině Lucerna Simona Babčáková a Jakub Žáček. „Moderování mě baví a těším se, že se opět setkám se Simonou Babčákovou. Jsme sehraná dvojice – ona pregnantně formuluje, zatímco já s ní většinou souhlasím. Já to dělám srdcem, zatímco ona pro peníze,“ řekl novinářům Žáček. „Je to zkrátka vyrovnané, myslím si, že si každý z diváků může vybrat toho, s nímž celý večer půjde,“ dodala Babčáková.

Odtajněné nominace

Podle Vachlera v prvním kole hlasovala necelá polovina ze zhruba 220 členů ČFTA, druhého kola se zúčastnilo na 70 procent akademiků. Vybírali ze tří desítek hraných celovečerních filmů, z toho z devíti debutů. Stejný počet debutů byl i v kategorii celovečerních dokumentů, která čítá patnáct snímků.

Mezi prvními odtajněnými nominacemi jsou například v kategorii Zahraniční film snímky Atlas mraků, Hugo a jeho velký objev, Le Havre, Nedotknutelní a Rozchod Nadera a Simin. Na Cenu filmových kritiků a teoretiků mají naději Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, Polski Film a Ve stínu. Z dokumentů pak Dva nula, Láska v hrobě, Soukromý vesmír, Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid a Věra 68.

A co konkurence?

Konkurenční Cena české filmové kritiky své nominované už odtajnila začátkem ledna. Nejúspěšnějšími tituly roku 2012 se v prvním kole hlasování staly filmy Ve stínu (režie David Ondříček) a Čtyři slunce (režie Bohdan Sláma) – získaly shodně po osmi nominacích. Pětkrát byla nominována komedie Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, kterou natočil režisér Jan Prušinovský. Tyto tři snímky se utkají o vítězství v kategorii Nejlepší film. Laureáti třetího ročníku budou vyhlášeni 26. ledna v pražském Divadle Archa. Průvodkyní večera bude v přímém přenosu na programu ČT2 Aňa Geislerová.

Český lev film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.