Digitální abeceda - Platby virtuální platební kartou
Ilustrační foto: Pexels, obrázky v článku: V. Dejmková

Digitální abeceda - Platby virtuální platební kartou

24. 7. 2023

Plastovou platební kartu jistě všichni znáte a pravděpodobně i používáte. Procento plateb, které probíhají prostřednictvím platební karty, se stále a trvale zvyšuje. I v naší zemi. Není divu. Z hlediska zákazníka je to pohodlnější, rychlejší a bezpečnější, než placení hotovými penězi.

V posledních dnech proběhla českým veřejným prostorem vlna informací, týkajících se placení kartou. Především v souvislosti s tím, že kartou nelze zaplatit všude. Někteří obchodníci platby kartou zatím prostě neumožňují, většinou z důvodu, že je to pro ně méně výhodné, než platba hotovými penězi. Dle mého názoru není třeba v této oblasti něco nařizovat, vývoj půjde prostě stejně dál. Může se třeba stát, že platby kartou v budoucnu úplně zaniknou. Osobně mě v posledních dnech zaujala informace, že jedna z bank působících v naší zemi připravuje místo klasické platby kartou platbu mobilem na principu okamžité platby. Tento způsob platby sice již v praxi existuje, je rychlý a spolehlivý, ale zatím nebyl  používán pro platby u obchodníků.  Zajímavé na něm je, že se obejde bez platebních terminálů i platebních karet. A v budoucnosti budou třeba platby probíhat jenom na základě otisku prstu...

Vraťme se ale do horké současnosti. Až donedávna jsem nevěděla, že kromě klasických plastických platebních karet existují ještě tzv. virtuální platební karty. Virtuální platební karta funguje stejně jako plastová platební karta, ale neexistuje v plastové podobě, je jen internetovém bankovnictví či ve vaší virtuální peněžence. S virtuální platební kartou můžete platit nejen na internetu, ale i všude tam, kde normálně používáte plastovou kartu tj. v obchodě, v restauraci apod. Lze ji použít i pro výběr z bezkontaktních bankomatů. Virtuální karta má jiné číslo než vaše plastová karta, můžete si na ní nastavit i jiné limity pro platby než na plastové kartě. Vlastní placení touto kartou probíhá prostřednictvím nějakého mobilního zařízení (chytrého mobilu, chytrých hodinek). V současné době již některé peněžní instituce virtuální platební kartu poskytují, a tak si ji můžete  zdarma vyzkoušet. A třeba i dál zdarma používat.

Jaké výhody má virtuální platební karta?
Větší bezpečnost - nemusíte sebou nosit plastovou platební kartu, kterou můžete ztratit. Virtuální platební karta má všechny funkce klasické plastové karty.
Virtuální platební kartu si můžete sami vytvořit v internetovém bankovnictví nebo v bankovní aplikaci na mobilu, a to hned po vytvoření účtu. Nemusíte tedy s platbami kartou čekat na to, až plastovou kartu dostanete poštou.
Virtuální platební kartu můžete v případě potřeby okamžitě zrušit (například máte-li nějaké podezření ze zneužití karty). Zrušení můžete provést opět sami v internetovém bankovnictví či v bankovni aplikaci.
Můžete si také vytvořit jednorázovou podobu virtuální platební karty tj. platebni kartu na jedno použití. Ta se může hodit pŕi nákupu na internetu, když si nejste zcela jisti bezpečností platby. Tato karta se sama zruší ihned po provedené platbě nebo jednu hodinu po jejím vytvoření.
Na virtuální platební kartě si můžete nastavit jiné limity než na kartě plastové.
Nevím, zda to platí stoprocentně, ale zatím jsem při platbě virtuální platební kartou při částce nad 500 Kč nemusela zadávat PIN.

Co můžete vnímat jako nevýhody virtuálních platebních karet?
V plném rozsahu využijete výhody virtuální karty, pokud máte k dispozici chytrý telefon nebo chytré hodinky - jejich prostřednictvím lze s virtuální kartou platit nebo vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů. V opačném případě lze lze používat virtuální kartu jen pro platby na internetu.

Virtuální platební kartu si musíte nejdříve nahrát do mobilní peněženky Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay ve svém mobilním zařízení.
Je vhodné mít dobře zabezpečený přístup do svého mobilního zařízení (např. vstup na otisk prstu, pin, heslo…).
Virtuální platební kartu v celém rozsahu funkcí poskytují v současné době jenom některé peněžní instituce.

Jak a kde si vytvořit virtuální platební kartu?
Pokud banka vytvoření virtuální platební karty umožňuje, najdete tuto nabídku v bankovní aplikaci na mobilu nebo v internetovém bankovnictví. Osobně mám zkušenosti s několika různými bankovními aplikacemi, ale nabídku virtuální platební karty jsem našla zatím jen u České spořitelny v bankovní aplikaci George. Virtuální platební kartu jsem si bez problémů založila a používám ji. 

 

virtualnikarta.png

 

Jak postupovat při vytváření virtuální platební karty v aplikaci George?

Přihlásit se do aplikace.
V části Obchod (často se skrývá pod ikonou nákupního košíku) se vám objeví nabídka, ze které si zvolíte "Účty a karty"
Vyberete si "Virtuální George kartu" nebo "Jednorázová virtuální kartu"
Podle pokynů doplníte potřebné informace - kartu si můžete pojmenovat, odlišit barevným designem, zadat příslušné limity apod. Virtuální kartu uložíte.
Virtuální karta se vám pak zobrazuje v přehledu vašich účtů a karet. 
Od tohoto okamžiku s ní můžete platit na internetu.

Nahrajete si svou virtuální platebni kartu do mobilní peněženky Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay ve svém mobilním zařízení. Nabídka k nahrání karty se objeví hned po uložení vytvořené karty.

Pokud potřebujete podrobnější návod, můžete jej najít zde: https://www.csas.cz/cs/poradna/virtualni-karty

 

Jak platit virtuální platební kartou?

Otevřete si mobilní zařízení (kde máte v mobilní peněžence nahranou svou virtuální kartu).

Přiložíte ho k platebnímu terminálu zadní stranou (díváte se na display mobilního zařízení). Čekáte, až pípne a zobrazí se potvrzení platby. To je vše.

 

virtualnipenezenka.png

 

Pokud nechcete/nemáte možnost si vytvořit virtuální platební kartu, ale máte na svém mobilním zařízení aplikaci "mobilní peněženka", můžete si do této mobilní peněženky "nahrát" svou plastovou platební kartu. Pak je vaše plastová karta "polovirtuální" (nemá všechny funkce virtuální karty), ale platit přikládáním mobilního zařízení také můžete. V některých situacích se to docela hodí, že nemusíte k mobilu, kde jste si pracně vyhledali nějakou tu slevovou kartu či aplikaci, ještě vytahovat peněženku s plastovou kartou.

A když toto není váš šálek kávy, platit hotovými penězi se také ještě dá. 

Digitální abeceda internet peníze
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.