Aktivní dovolená pro seniory? Tyto aktivity stojí za zvážení!
FOTO: Shutterstock

Aktivní dovolená pro seniory? Tyto aktivity stojí za zvážení!

22. 7. 2023

Pro seniory, kteří chtějí trávit dovolenou aktivně, existuje řada skvělých možností, jak si letní dny doopravdy užít! Je ale důležité zvolit aktivity, které jsou přizpůsobené fyzickým schopnostem a zájmům dotyčných. Zde je několik aktivit, které stojí za zvážení. Jaké vyzkoušíte letos vy?

Aktivní bez ohledu na věk

Aktivní dovolená pro akční seniory může být skvělou příležitostí k poznávání nových míst i objevování nových zájmů. Mimo to takto strávené volno přispěje i k udržení tělesného i duševního zdraví. Jaká místa by mohla být pro starší z nás atraktivní? A jaké aktivity na místě vyzkoušet? Ať už vyberete jakkoliv, nikdy ale nezapomeňte myslet na to, že je důležité přizpůsobit dovolenou své fyzické kondici a zdravotnímu stavu. Vyrazíte sami, ve dvojici, s vnoučaty, nebo s partou přátel?

shutterstock_1807647070.jpg

 

Cyklistické výlety

Právě výlety na kolech jsou skvělou aktivitou pro seniory, jelikož nabízejí jak možnost pohybu, tak pobyt na čerstvém vzduchu. Jaké trasy by mohly být skvělou volbou právě pro starší jedince?

Cyklostezky podél řeky

Přes množství měst vedou cyklostezky podél řek a kanálů, které jsou ideální pro pohodlné a bezpečné cyklovýlety. Cyklistické trasy podél vodních toků často nabízejí úchvatné scenérie a mírný terén. Vyrazte do Holandska nebo Dánska a zapůjčte si kolo na místě. Překrásné trasy ale najdete i v naší domovině. Nejen na cyklistickou dovolenou budete možná potřebovat rozšířit vaší výbavu – prohlédněte si stránky https://sportano.cz/, kde seženete vše, co vaše sportovní dušička žádá. Ať už to jsou cyklistické kombinézy, láhve na pití, nebo třeba přilby.

K jezeru i k moři

Čerstvý vzduch, nádherné výhledy i pohodlný terén – to všechno si můžete vychutnat v okolí rakouských jezer i podél pobřeží. Cesta do podobných destinací navíc nezabere příliš mnoho času – nemáte-li v lásce dlouhé cesty autem či vlakem, právě některé z jezer může být skvělým cílem právě pro vás. 

Cyklistické výlety na jeden den

Prozkoumejte nabídku cestovních agentur v okolí a vsaďte na některý z jednodenních výletů. Ty mohou být často spojeny právě s cyklistikou. Vy pak jen zabalíte svačinu, helmu, cyklistické tričko a kolo a nasednete do autobusu, který vás bez starostí odveze na místo.

Plavání jako klíč ke zdravějšímu tělu

Plavání je pro seniory skvělým sportem. Tato aktivita nemá přehnané nároky na vaše klouby a zlepšuje celkovou svalovou sílu i flexibilitu. Vyrazte na nejbližší koupaliště, skočte do řeky nebo se účastněte zájezdu do aquaparku do zahraničí. Plavání je totiž vynikajícím cvičením vedoucí k lepšímu stavu srdce i cév. Tato oblíbená aktivita zvyšuje srdeční frekvenci a zlepšuje prokrvení, což posiluje srdce a snižuje riziko srdečních onemocnění. 

shutterstock_1796962432.jpg

 

Sportujte na vzduchu

Už jste vyzkoušeli golf? Právě tento sport je skvělou volbou pro ty, kteří rádi tráví čas venku. Podobně je na tom petanque, jež se hraje na měkkém terénu a vhodný je pro všechny věkové kategorie. Prozkoukejte aktivity ve vašem okolí – často jsou to právě spolky pro seniory, kdo pořádá společná setkání při sportování. Nejenže se protáhnete a uděláte něco pro svou tělesnou schránku, můžete dokonce navázat i nová přátelství. 

Tanec – zábava i sport

A co takhle vyrazit si večer v krásných šatech na kurz společenského tance? Že jste už dávno na parketě nebyli? Čas to změnit – tahle aktivita je bezesporu skvělou volbou pro muže i ženy. Možná, že jste před pár lety protančili střevíčky – je čas to zopakovat. Taneční lekce můžete navíc navštívit i v rámci programů, jež nabízí hotely. Je pro vás relaxační dovolená nuda? Zpestřete si ji právě tancem. 

 

 

aktivní senioři sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.