Přestat kouřit má význam i ve vyšším věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Přestat kouřit má význam i ve vyšším věku

13. 8. 2018

Zanechat kouření má smysl v každém věku. Tvrdí to studie kanadských vědců, podle níž si člověk, který přestane kouřit v 64 letech, může prodloužit život o čtyři roky. Když to udělá před dovršením 34 let, může si přidat až deset let života.

Studie vědců z torontského Střediska pro globální zdravotnický výzkum, kterou zveřejnila odborná revue New England Journal of Medicine, zkoumala vládní zdravotní údaje o 200 tisících Američanech mezi lety 1997 až 2004. Srovnáním úmrtnosti došli k závěru, že sledovaní kuřáci měli poloviční šanci dožít se 80 let ve srovnání s lidmi, kteří nikdy nekouřili.

Vědci také zkoumali, jaký vliv na průměrný věk má zanechání kouření. Největší přínos má podle očekávání takový krok v mládí. Když někdo přestane kouřit ve věku 25 až 34 let, jeho předpokládaný průměrný věk se zvýší o deset let. V kategorii 35 až 44 let je tento zisk pořád devět let života, v následující kategorii 45 až 54 let šest let. A i když kuřáci odloží cigaretu ve věku 55 až 64 let, stále mohou žít o čtyři roky déle.

„Rizika (kouření) jsou tak velká, že výhody zanechání kouření jsou opravdu výrazné,“ řekl vedoucí studie, epidemiolog Prabhat Jha. 

„Škodlivost kouření je známá věc. Ale tyto závěry vykreslují mnohem dramatičtější obraz... jsou to skuteční lidé, kterým se může zkrátit život o deset let, a to je ještě průměrný údaj,“ doplnil Tim McAfee z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí.

Autoři studie brali při hodnocení důsledků kouření v úvahu i vzdělání, tělesnou váhu a spotřebu alkoholu, protože kuřáci jsou spíše hubení, méně vzdělaní a častěji pijí alkohol.

kouření zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...