Knížeti českých herců je 80 let
František Němec ve hře Staří mistři. FOTO: Jan Malíř

Knížeti českých herců je 80 let

8. 8. 2023

Celý život ho provází chlapecký úsměv, za nímž se skrývá šibalství a charakteristická plachost. Vždy když zazní jeho jméno, vzpomenete si jak složité je dostat tatínka do polepšovny a jak zábavné je vytrhnout velrybě stoličku.

Ale bylo by nesprávné připomínat jen tyto dvě televizní inscenace Marie Poledňákové, když chceme popřát Františku Němcovi k osmdesátým narozeninám.

Svoje jedinečné herectví již léta ukazuje na prknech Národního divadla v Praze. Nezapomenutelné je jeho ztvárnění Hamleta, v němž předvedl celou škálu emocí a bravurní pochopení odkazu nesmrtelného Williama Shakespeara.

Němcovým druhým divadelním domovem se již před lety stalo pražské Divadlo Ungelt. Jeho principál Milan Hein o něm mluví jako o „knížeti mezi herci“. Na jevišti Ungeltu jste tak Františka Němce mohli vidět již v sedmi rolích. Devátým rokem je součástí repertoáru Ungeltu anglická tragikomedie Pan Halpern a pan Johnson.

V této hře je Němcovým hereckým partnerem Petr Kostka. O diváckém úspěchu inscenace nejvíce vypovídá skutečnost, že je stále vyprodaná a před nedávnem odehráli oba mistři již 300. reprízu.

Nejnovější hereckou příležitostí pro Františka Němce je nizozemská tragikomedie Staří mistři. Komedie z divadelního zákulisí se odehrává v herecké šatně. V ní se sejdou při zkoušení inscenace dva znesváření bratři pocházející ze slavného hereckého rodu. Jeden je slavný a úspěšný a druhý žil celý život v jeho stínu. Na stará kolena se rozhodnou restartovat své divadelní kariéry ve společném projektu. Ideální příležitost pro dva dlouholeté herecké přátele Františka Němce a Milana Heina.

Početné řady televizních, filmových a divadelních fanoušků si ve středu 9. srpna jistě rády vzpomenou, že tento den slaví František Němec svoje osmdesátiny. Nezbývá než poděkovat za to všechno co pro českou kulturu udělal.

herci kultura osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.