FEJETON: Štěňata si z nás srandičky dělat nebudou!
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Štěňata si z nás srandičky dělat nebudou!

6. 8. 2023

Zásadně nesouhlasím s příslovím, že jako starého psa novým kouskům nenaučíš. Je to blbost, nesmysl, laciná alibistická výmluva člověka, který se nechce něco naučit, případně člověka, který nechce někoho jiného něco naučit.

Tohle přísloví by mělo být navždy vyškrtnuto z fondu lidské slovesnosti!

Každý, kdo nemá vlčí mlhu, musí vidět, že málokterý tvor je tak učenlivý a přístupný novým kouskům jako právě starý pes, tedy potažmo starý chlap. Je daleko učenlivější a přístupnější než mladý pes, tedy potažmo mladý chlap. Starému psovi totiž nic jiného nezbývá, chce-li normálně fungovat, musí se učit a takříkajíc průběžně doplňovat své kouskové portfólio. Neboli musí ke svým starým kouskům přilepovat stále nové, na rozdíl od psa mladého, jenž žádné staré logicky nemá.

Samozřejmě to nám, starým psům, přináší spoustu potíží, útrap, depresivních stavů a poraženeckých pocitů. Ale nakonec se vždy svými prastarými vyviklanými tesáky do nového problému zahlodneme a tu lovnou zvěř zadávíme. Nebo alespoň ji trošku pokoušeme, že ano! S dovolením bych zde uvedl osobní příklad: Před několika lety, v časech, kdy jsem byl regulérně zaměstnán na plný úvazek, mě kolegové nutili, abych svůj tlačítkový mobil vyměnil za „chytrý“ přístroj. Rozpoutali nátlakovou kampaň, že prej tam budu mít internet, foťák, budík, prostě spoustu užitečných záležitostí. Že prej budu moci číst a psát maily, zjišťovat jaké bude pozítří počasí v Brdech, vygooglovat si datum narození Jiřinky Bohdalové, sledovat výsledky kuželkářské ligy v Katalánsku, hrát si písničky Elvise Presleyho, objednávat si zlevněné ponožky v zásilkovém obchodě, povídat si s kdekým na kdejaké sociální síti, hrát v tramvaji elektronický pasiáns, jakož i mnoho dalších rozkoší. Bránil jsem se, ale oni to vyřešili tím, že mi dali ten inteligentní stroj k narozeninám. Převázali ho červenou mašličkou a oznámili mi, že už je oživen a našlapán množstvím aplikací.

Takže jsem se svými vyviklanými tesáky starého psa do tohoto nového problému zahlodl. V potu tváře a za spolupráce mladých psů kolegů jsem se postupně dostával té lovné zvěři na kobylku. V krátké době už jsem skutečně dokázal emailovat, nastavit si buzení, hrát v prostředku městské hromadné dopravy elektronický pasiáns, zveřejňovat na Facebooku, Instagramu, WhatsAppu či Messengeru spoustu zbytečných fotek a informací. Byl jsem si jist, že kdykoliv se mi zamane, dokážu si na displeji rozsvítit nejen datum narození Bohdalky a pořadí všech kuželkářských lig světa, ale třeba i vyhledat aktuální změny v jízdním řádu vlaků mezi městy Stensonwill a Sioux Falls v Jižní Dakotě, přečíst si recept na pravé podkrkonošské kyselo, porovnat ceny fuseklí v různých zásilkových obchodech. Najednou jsem se cítil být silnějším, sebejistějším a pro život kvalitněji vyzbrojeným chlapiskem. Ale především jsem byl pyšný na to, jak jsem se i v pokročilém stádiu starého psa naučil novému kousku.

Jenže, jak to tak bývá, i na tomhle blankytném nebíčku se zjevil mrak. Můj chytrý mobil měl totiž od prvopočátku našeho soužití něco jako chronickou škytavku. Ze začátku si jen tak občas cinknul a na obrazovce naskočil snímek nějaké mnohoslibně se tvářící paničky nebo nagelovaného hošana s tím, že to je nabídka kontaktu. Elegantně jsem to přehlížel v domnění, že se jedná o normální součást provozu telefonu, nicméně četnost těchhle seznamovacích škytů rostla geometrickou řadou. A jejich obsah přitvrzoval. Přicházely nabídky v rozsahu od společné pouti životem až po jednorázový nezávazný bestiální sex, psali lidé v rozpětí od rozvášněných stařenek až po namejkapované mládence v krajkovém dámském prádélku.

Když cinkání přerostlo intenzitu krupobití, učinil jsem dotaz na kolegy mladé psy. S potutelnou radostí přiznali, že do telefonu mi jako bonus nainstalovali aplikace všech možných seznamek a erotických nabídkových agentur. Trval jsem na jejich okamžitém odstranění, což ti šmejdi briskně odmítli s tím, že já, starej učenlivej pes, si určitě sám nějak poradím.

Co dodat? Coby zodpovědného starého psa mě čeká přinejmenším ještě jeden novej kousek. Musím zahlodnout své vyviklané tesáky do té škytavky. Vypudit ji ze svého chytrého telefonu. Zardousit ji jako lovnou zvěř! Zatím sice nevím jak na to, ale já to dokážu! Z nás starých psů si přece žádná štěňata srandičky dělat nebudou! A to přísloví fakt okamžitě zrušte!

 

 

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.