Rozhledna Milíř a strakapoud
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Rozhledna Milíř a strakapoud

9. 8. 2023

Ani tentokrát jsem se nevydala příliš daleko od svého bydliště. Směrem na jih od Hradce Králové leží obec Vysoká nad Labem, na ní se tyčí kopec Milíř a na něm je od roku 2013 rozhledna stejného jména.

Tedy kopec je to jen z pohledu nás, kteří žijeme v rovině a vítáme každé drobné zvlnění v krajině. Milířský kopec má nadmořskou výšku pouhých 265 m.n.m. Přesto zde stávala už dříve dřevěná rozhledna přístupná po žebřících, která byla stržena v roce 1948. Inu i naši předci se občas potřebovali rozhlédnout.

Na tuto rozhlednu chodívám pravidelně každý rok. Z naší chaty je to příjemná procházka lesem dva až tři kilometry. V posledních letech ji obvykle absolvuji s vnoučaty nebo s návštěvami, když jim chci ukázat náš kraj trochu s nadhledem. Cesta lesem stoupá jen mírně, je příjemná, a to dokonce i v horkých dnech. Je tu dostatek stínu i možnost osvěžit se lesními jahodami, borůvkami a ostružinami. Nadšenci sbírají i houby, já však doporučuji sbírat je pouze na zpáteční cestě. V poslední části trasy je několik naučných tabulí týkajících se místní flóry a fauny, které vedou přímo k rozhledně na okraji lesa.

dsc-0020m-4.jpg

Rozhledna pěkně z blízka.

Některé jazyky tvrdí, že architektonické řešení této rozhledny je unikátní. V patě rozhledny je “domeček” z litého betonu, který váží 100 tun a zpevňuje celou kontrukci stavby. Objekt vlastní rozhledny má tři mohutné nosné sloupy z lepeného dřeva o délce 31 metrů, které jsou sestavené z šestimetrových dílů. Sloupy obepínají točité ocelové schodiště podél centrálního dřiku, které je složené ze tří osmimetrových kusů. Na rozhledně jsou tŕi vyhlídkové plošiny, nejvyšší je ve výšce 27 metrů a vede na ni 160 schodů.

20230726-141712.jpg

Když stoupáte po schodech nahoru...

Tuto rozhlednu na jaře roku 2021 poškodil chráněný strakapoud, který vykloval do dŕevěných sloupů dutiny a v jedné z nich dokonce zahnízdil. Rozhledna byla tehdy z bezpečnostních důvodů zavřena, naklované části sloupů byly následují rok vyměněny za nové. A nyní nad horní plošinou rozhledny preventivně “poletuje” maketa jakéhosi dravce s cílem odradit případného dalšího strakapouda, který by si chtěl do dřevéných částí rozhledny klovnout. Bezpečnost především.

20230726-141248.jpg

Maketa dravce poletujícího u vrcholu rozhledny.

Na fotografii strakapouda v dutině můžete nahlédnout zde: https://hradecky.denik.cz/galerie/strakapoud-rozkloval-rozhledu-otevrena-by-mela-byt-opet-od-prazdninach.html?photo=3&back=3472147842-759-17

Pro mě je výstup na rozhlednu Milíř každoroční výzvou. Když na ni vylezu bez problémů, řeknu si, ještě je to dobrý. Výzva je to i pro má vnoučata. Sice chtějí nahoru, aby se mohla rozhlédnout, ale cestou po schodech vždycky trochu panikaří. Nesvědčí jim pohled dolů pod nohy, protože plošiny schodů jsou průhledné. Letos se mi je dařilo docela dobře motivovat. Nahoře poletující dravec dráždil jejich zvídavost, chtěli pŕijít na kloub tomu, proč neulétne.

Z rozhledny je samozřejmě zajímavý výhled do okolní krajiny. Směrem na jih upoutá silueta kopce s hradem Kunětická hora, ale i mohutná opatovická elektrárna. Za nimi se rozkládá město Pardubice a ještě dál směrem na jih Železné hory. Směrem na sever leží Hradec Králové a pokud je slušná viditelnost, můžete dohlédnout až do Krkonoš, Orlických hor či do Jeseníků.

20230726-141213.jpg
Pod rozhlednou směrem na jih leží obec Vysobá nad Labem.

 

20230726-144117-1.jpg

...ale také nepřehlédnutelná elektrárna Opatovice.

 

20230726-141239-1.jpg

Polabí trochu sežehnuté nedávnými horky - vpravo silueta Kunětické hory.

Dolů z rozhledny to jde již rychleji. U rozhledny se můžete občerstvit, posedět v altánu nebo u některého z masivních dřevěných stolů. Děti se zatím zabaví, protože v okolí rozhledny je k dispozici řada dřevěných hracích prvků. I cyklisté, kteří jsou bezpochyby nejčastějšími návštěvníky rozhledny, mohou být v pohodě. Pro ně jsou zde stojany, kde si mohou uzamknout svá jízdní kola.

 

20230726-141737.jpg

Babi, už nefoť a pojď! Dolů z rozhledny to jde rychleji.

A kudy se k rozhledně Milíř dostanete? Pojede-li autem, ve Vysoké nad Labem je parkoviště, odkud vede krátká cesta pŕímo na rozhlednu. Jinak je rozhledna dosažitelná pěšky po červené z místní části Hradce Králové Roudnička, po modré od rekreačního rybníka Biŕička. Nebo na kole z rekreační oblasti Stříbrný rybník.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...