Sáhněte si do svědomí: chodíte do přírody beze stop?
Ilustrační foto: Radovan Cakl

Sáhněte si do svědomí: chodíte do přírody beze stop?

8. 8. 2023

Ne nadarmo zpívá Ivan Mládek, že „do Českého ráje cesta příjemná je.“ Český ráj je totiž oblastí plnou krásných skalnatých útvarů, hradů a zámků či kouzelných lesů. Rozkládá se na území tří krajů, přičemž jedním z nich je i náš Středočeský kraj. V katastru kraje jsou například zbytky skalního hradu Drábské světničky nebo zříceninu hradu Zvířetice.

Oblíbenost turistické lokality nese s sebou i negativní dopady na životní prostředí. Příkladem neblahého vlivu turistiky jsou právě zmiňované Drábské světničky.  Skalní pevnost vznikla pravděpodobně již ve 12. století, díky budováním prohlubní do skal a jejich propojováním pomocí mostů a chodeb. Hrad byl využíván až do 15. století, od 19. století se z něj stal oblíbený turistický cíl. Turismus se mu však stal osudným. Skalní hrad vážně poničili nejen vandalové různými nápisy a rytinami, ale i velké množství návštěvníků. O tom, jestli a za jakých podmínek se hrad otevře není doposud jasno.

Vysoká návštěvnost, která má i negativní dopad se netýká jen ničení památek, ale i samotné přírody. Mnozí návštěvníci kvůli snaze ušetřit parkují mimo vyznačené zóny, s příchodem elektrokol se prodloužil čas, který cyklisté stráví v přírodě a velkým problémem jsou odpadky, které lemují turistické stezky.  Konkrétně proto se Český ráj zapojil do projektu Chodím beze stop. Ten cílí na šíření osvěty mezi návštěvníky, jak se v přírodě chovat ohleduplně a nezanechávat po sobě žádný odpad ani stopy naznačující lidskou přítomnost. Netýká se to však jen obalů od jídla a pití, ale třeba i využití toalety v přírodě a nešvaru v podobě všudypřítomných kapesníčků. Projekt sestavil šestero pravidel, které by měl každý návštěvník lesa či louky dodržet:

  1. Vím, kam jdu.
  2. Chráním přírodu a vše, co poskytuje.
  3. Respektuji navštívené místo a jeho obyvatele.
  4. Zodpovídám za svou bezpečnost.
  5. Nezanechávám po sobě stopy.
  6. Podílím se na péči.

Při návštěvě přírody je důležité myslet především na to, aby zůstala v takovém stavu, v jakém je nyní i pro další generace.  Tak myslete na šestero pravidel a hurá do přírody!

 

Konkrétní zajímavé tipy a brožury najdete na stránkách www.chodimbezestop.cz

 

cestování Středočeský kraj turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.