České věty ze samých souhlásek
Grafika: redakce

České věty ze samých souhlásek

11. 8. 2023

Čeština není jednoduchý jazyk a nejen pro cizince jsou některé její možnosti až nepochopitelné. Osobně jsem se kdysi dávno při jazykovém pobytu v Anglii předváděl nejznámější českou větou složenou ze samých souhlásek STRČ PRST SKRZ KRK a snažil se ji vysvětlit v angličtině.

No ještě že tam tehdy neměli doktora Chocholouška... Ale hodně jsme se přitom všichni nasmáli, když ji ostatní studenti z různých zemí zkoušeli říci a přitom komicky selhávali.

Nicméně v dnešním deštivém dni mne napadlo podívat se na tento jazykový div češtiny, který má dokonce svá pravidla (věta nesmí být sprostá, musí být zcela logická a musí obsahovat slova a ne zkratky a nesmí se jednat o souvětí), podrobněji. Jiná věta bez samohlásek je například PRD KRT SKRZ DRN, ZPRV ZHLT HRST ZRN, což znamená "krtek prděl trávou, když spolkl hrst zrní". A dokonce se rýmuje.

V srpnu 2013 vymyslel tehdy nejdelší větu složenou ze samých souhlásek Milan Hanák z Prahy a představil ji v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit. Do té doby držel rekord Jiří Zahradníček z Vodňan, který si nechal zapsat do České knihy rekordů větu složenou z 37 písmen, a to SMRK Z BRD PLN SKVRN Z MLH STRHL SMRŠŤ ZRN Z PRH (PRH je množné číslo od PRHA, což je žlutě kvetoucí vytrvalá bylina; jinak je PRH také zkratka v lékařství pro hormon prolaktin tvořený v adenohypofýze, ovšem zkratky se v podobných větách používat nesmí). Věta Jiřího Zahradníčka byla interpretována tak, že "vyvrácený strom (smrk) padl na svažité pole prhy arniky a dolů po svahu se spustila záplava zralých semen". 

Milan Hanák větu nejen podstatně prodloužil na 52 písmen (CH je bráno jako jedno písmeno), ale také ji učinil mnohem srozumitelnější - zní takto: BLB VLK PLN ŽBRND ZDRHL HRD Z MLH BRD SKRZ VRCH SMRK V ČTVRŤ SRN KRČ. Věta v podstatě hovoří o tom, že "jakýsi hloupý vlk poté, co vypil nepřiměřené množství ne příliš chutných nápojů, hrdě utekl z mlhou pravidelně zahaleného pohoří zvaného Brdy přes nejvyšší kopec Jizerských hor až do pražské čtvrti Krč, která byla kdysi vyhlášena nadprůměrným výskytem srnčí zvěře".

Po zveřejnění toho rekordu se strhla lavina dalších nových výtvorů "souhláskových vět", které autoři denně posílali do sídla redakce České knihy rekordů e-maily, dopisy, textovými zprávami, a dokonce i notářsky ověřenými záznamy. Některé byly sice o jedno či dvě písmenka delší, ale nebyly větami, nýbrž souvětími, některé obsahovaly vulgarismy či nelogičnosti apod. Ale nakonec byl na začátku listopadu 2013 uznán nový rekord, který vytvořil Ivan Rillich z Frymburku větou složenou z 82 písmen: ŠKRT PLCH Z MLH BRD PLN SKVRN Z MRV PRV HRD SCVRNKL Z BRZD SKRZ TRS CHRP V KRS VRB MLS MRCH SRN ČTVRŤHRST ZRN. A přidal také vysvětlení této nové nejdelší české "souhláskové" věty: "Lakomý hlodavec z čeledi plchovitých, který pocházel z pohoří Brdy, kde bývá často mlha, a který byl plný skvrn od chlévské mrvy, nejdříve ze všeho hrdě scvrnknul z brzd skrze trs rostlin zvaných chrpa až do zakrslých stromů, jimiž byly v tomto případě vrby, pochoutku srnek-potvor, kterou bylo čtvrt hrsti zrní".

No mne už to rozum nebere, tak si ji každý přeberte podle svého. Otevírá se zde ale tvůrčí možnost tento rekord ještě překonat!

Na závěr jsem vyzkoušel, co na dotaz na nejdelší větu v češtině složenou ze samých souhlásek, vymyslí umělá inteligence ChatGPT. Tak na to je opravdu ještě slabá, protože nejdelší, co vymyslela, bylo "Krknězmhlcrk zvrtkrt zplvzdrk pstkrtvsk zrzbt zmlkl", což smysl nedává.

Použité zdroje:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/v-pelhrimove-byla-predstavena-nejdelsi-ceska-veta-ze-souhlasek.A130821_124105_jihlava-zpravy_mv
https://www.denik.cz/z_domova/nejdelsi-souhlaskova-veta-byla-prekonana-20131102.html

Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...