Zahrady v Kroměříži
Všechny fotografie: Miroslava Paloncyová

Zahrady v Kroměříži

14. 8. 2023

Přiznám se, že důvodem návštěvy nebylo jen to, že jsem v zahradách už dlouho nebyla, ale také soutěž v rámci VZP „Pojďme spolu chodit“, kdy jsem musela lovit GPS, což pro mne bylo něco nového a jakási výzva.

Po téměř tříhodinovém cestování vlakem jsem do Květné zahrady zamířila přes Riegrovo a Masarykovo náměstí.

Květná zahrada, byla založena roku 1671. Dominantami zahrady jsou 244 m dlouhá Kolonáda zdobená sochami a osmiboká Rotunda s Foucaultovým kyvadlem, dokazujícím otáčení země kolem své osy.

Nejprve proběhla komentovaná prohlídka Rotundy, která stojí ve středu zahrady. Rotunda je vlastně pavilon, na který navazují čtyři umělé jeskyně (grotty) a čtveřice salonků (tzv. kamínkových místností). Jejich interiér je bohatě zdobený mytologickými výjevy s náměty Ovidiových Proměn, mozaikovou podlahou z drobných oblázků a především grotty zdobené tufem a lasturami.

Ve středu pavilonu je zavěšeno Foulcaultovo kyvadlo. Jeho hrot při rozkývání zapisuje svou dráhu do jemného písku na kamenném stole. Po hodině lze podle stopy v písku poznat, že se Země pootočila o 15 stupňů.

Po prohlídce Rotundy následovala procházka jednotlivými uličkami, zdobenými stromy sochami a kašnami. Na zahradu se lze podívat z vyvýšené vyhlídky s lavičkou anebo z vyhlídkové lávky Kolonády.

Zahradní fasádu Kolonády zdobí busty, které zobrazují antické bohy a bohyně, mytologické bytosti a hrdiny i osobnosti z dějin starověkého Řecka a Říma. 

Po prohlídce Květné zahrady jsem zamířila k Podzámecké zahradě. Vstup z důvodu pořádání barokního festivalu nebyl možný, pouze v rámci návštěvy této akce. Ale bylo možno si zakoupit např. hodinovou vstupenku, čehož jsem využila. Zahrady jsem stihla projít tak ze tří čtvrtin, ale stihla jsem také prohlídku krásné sala terreny. Ta tvoří přechod mezi zámkem a zahradou.

Vzhledem k ukázkovému počasí a nepřelidněnosti zahrad to byl nádherný celodenní výlet.

 

 

města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...