Letní lásky vznikají v každém věku. Ovšem někdy končí průšvihem
Ilustrační foto: Ingimage

Letní lásky vznikají v každém věku. Ovšem někdy končí průšvihem

14. 8. 2023

Cestování je spojeno s poznáváním nejen nových míst, ale i nových lidí. U cestování v létě to platí dvojnásob. Náhodné letní seznámení mnohdy přeroste ve flirtování. A flirtování se někdy změní v milostný románek.

Neříkejte teď, že už jste na to staří, že vám se to stát nemůže. Existuje řada spokojených párů, kterým nějaká ta letní dovolená nebo výlet pořádně rozboural zavedené pohodové stereotypy.

Tady je vyprávění jednašedesátiletého Tomáše z Prahy: „Kdyby mi to někdo vyprávěl, řekl bych, že to není možné. Jezdíme se ženou a přáteli už řadu let do stejného letoviska v Chorvatsku, kamarád tam má domek, takže se tam celá parta scházíme. S manželkou jsme spolu přes třicet let, děti máme dospělé, do loňského léta jsem si myslel, že náš vztah je pevný, hezký, takový normální. Nenapadlo mě, že žena to vidí jinak, že jí něco schází, nikdy jsme o tom nemluvili. No tak jsem se jednou v noci vzbudil, žena nebyla v pokoji, tak jsem vyšel na terasu, ona nikde. Nepanikařil jsem, je kuřačka, tak vím, že si jde někdy i v noci někam v klidu bafnout. Šel jsem na zahradu, z ní na pláž. No a tam jsem viděl u zídky pod palmou sedět nějakou dvojici. Nevěnoval jsem jí pozornost, ale pak jsem zaostřil. Moje žena se tam tulila ke kamarádovi z naší party. Něco si tam špitali, drželi se za ruce. Já byl v takovém šoku, že jsem zase zacouval dovnitř, zalehl a ráno dělal, že jsem nic neviděl.“

Samozřejmě, že pak pozoroval, jak se jeho paní chová, jak se chová dotyčný kamarád. „Bylo to jasné, i když se snažili chovat normálně, ty pohledy tam byly. Jeho žena samozřejmě netušila vůbec nic,“ říká. Když dovolená skončila, přistihl pár dnů po návratu ženu, jak doma pláče. Neptal se proč, dělal, že nic neví. „Nějak to celé vyšumělo do ztracena, ale já vlastně nevím, jestli se pak ještě scházeli. Myslím, že ne, to bych poznal, kdyby někam chodila častěji než dříve. Vlastně vůbec nevím, co to bylo, asi letní láska, jakési poblouznění?“ přemítá.

A další příběh, vypráví ho devětapadesátiletá Helena: „Kamarádky mi řekly, že jsem se zbláznila, ale já si opravdu začala s tureckým číšníkem. Po mnoha letech jsem si zase připadala jako žena. Ano, vím, že to mnoha lidem může připadat nevkusné, laciné, hloupé. Jenže pro mého muže jsem už léta něco jako jeden z kusů nábytků v bytě, něco, co do jeho života sice patří, ale už ani nevnímá, že to tam je. Ani na dovolené se mnou nejezdí, nebaví ho to. Nechce nikam, ani k moři, ani do hor, ani do lázní, ani na výlet na nějaký pitomý hrad. No tak jsem si několikrát sama vyrazila do Turecka, několikrát s kamarádkami. Tamní muži jsou, jak známo, všímaví a když jde o starší samotné turistky, tak dvojnásob. Prožila jsem pěkný týden, chodili jsme v noci na pláž, jednou mě vzal na výlet. Nepřemýšlím, proč si nenašel mladší, nijak výrazně jsem ho nesponzorovala, jen jsem ho dvakrát pozvala na večeři, kterou jsem platila. Říkal, že je mu čtyřicet, vypadal mladší. Nevím, proč to dělal, ale byla to legrace a je mi po něm smutno. Co je mi po tom, co si kdo myslí.“

Problém nastal, když se o jejím románku dozvěděl její muž. Jedna z jejích kamarádek se totiž zmínila svému manželovi, ten pojal pocit, že chlapi mají držet pohromadě a při nejbližší příležitosti Helenina manžela taktně upozornil, že cesty jeho ženy do Turecka nejsou zcela nevinné. Vše skončilo rozvodem, ovšem Helena tvrdí, že k němu stejně její manželství směřovalo.

Psychologové tvrdí, že léto je vysoce rizikové období pro páry, kterým to moc neklape. Právě v létě jsou totiž lidé vystaveni nástrahám a je vysoce pravděpodobné, že se zakoukají do někoho jiného, než mají doma.

„Léto je pro většinu lidí symbolem pohody, bezstarostnosti, chodí více odhalení, mají lepší náladu, ostatní jim často připadají atraktivnější,“ uvedl psycholog Lukáš Dastlík. V létě je více příležitostí dát se s někým do řeči. Rovněž přibývá lidí, kteří cestují sami, což někdo může brát jako výzvu k seznámení. Osmapadesátiletá Martina má nedávnou zkušenost, kdy si vyrazila v Řecku na výlet lodí a dal se s ní do řeči muž, který také cestoval sám. „Slyšel, že jsem krátce předtím mluvila česky do telefonu, tak mě oslovil, odkud jsem, že je z Prahy. Takového sympaťáka jsem už dlouho neviděla. Povídali jsme si celý výlet, jiskřilo to, já jsem byla nadšená. Naparoval se jak páv, byl vtipný, zábavný. No a pak, když loď přistála zpět v letovisku, v přístavu ho čekala nerudně se tvářící korpulentní paní. Manželka nemá ráda lodě, mívá mořskou nemoc, řekl s omluvným úsměvem a odkráčel za ní, “ vypráví.

Britská internetová seznamka Miss Travel dělala průzkum, z něhož vyplývá, že až čtyřicet procent žen mladších pětatřiceti let prožilo na dovolené neplánový milostný románek s někým, koho vlastně vůbec neznaly. „Mnoho žen se v teplých letních dnech, zejména pokud jsou u moře, chová značně uvolněněji než jindy a pozornost mužů jim lichotí. Týká se to jak mladých dívek, tak žen středního věku, tak dam starších, které někdy mají pocit, že už se jim pozornosti mužů nedostává tolik jako dříve. A najednou se objeví někdo, kdo je obdivuje, kdo jim lichotí. Nemusí jít o profesionální místní lovce turistek, mnohdy se takto právě na dovolených potkají single lidé, kteří mají společný zájem o cestování,“ komentoval výsledky průzkumu britský expert na internetové seznamky Brandon Wade.

„Letní flirtování je téma, ke kterému se hodně lidí staví tak, že se jich netýká, že se jim něco takového nemůže stát. Ale známe nemálo případů, kdy právě kvůli němu skončil dlouholetý vztah. Takže, pokud se do nějakého letního flirtu člověk pouští, měl by si předem nastavit pravidla, kam chce zajít, aby si nezkomplikoval život a pokud žije ve vztahu, jestli mu stojí za riziko, že tím vztah může zničit. Případů, kdy se z letní lásky stane plnohodnotný vztah, je totiž o hodně méně, než případů, kdy kvůli letní lásky plnohodnotný vztah skončil,“ říká terapeutka Jana Novotná.

 

 

 

 

 

cestování vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.