Před čtyřiceti lety vybojoval diskař Imrich Bugár zlato na mistrovství světa
FOTO: Poskytnuto z archivu Imricha Bugára

Před čtyřiceti lety vybojoval diskař Imrich Bugár zlato na mistrovství světa

15. 8. 2023

Otočka, švih a disk letí na vzdálenost 67,72 metru. Na vůbec prvním Mistrovství světa v atletice, které se konalo v roce 1983 v Helsinkách, získal československý diskař Imrich Bugár za tento hod zlatou medaili.

Pamatujete si na ten úspěch? Imrich Bugár nebyl tehdy zdaleka jediným úspěšným atletem helsinského šampionátu. Naši atleti na něm vybojovali celkem devět medailí a Česká socialistická republika se stala čtvrtou nejúspěšnější zemí celého mistrovství. Dvě zlata si z tehdy odvezla Jarmiíla Kratochvílová (běh na 400 a 800 metrů) a za nejdelší vrh koulí získala zlatou mediali ještě Helena Fibingerová.

Stříbrnou medaili vybojovali chodec Jozef Pribiliniec, běžkyně Táňa Kocembová, která přidala ještě další stříbro se svými parťačkami ve štafetě na 4x400 metrů. A bronzovou medaili si vyházeli koulař Remigius Machura a diskař Gejza Valent.

"Jako patnáctiletý kluk jsem na základní škole dobře házel kriketovým míčkem. Jednoho dne mi náš tělocvikář dal do ruky jeden a půl kilogramu těžký disk a povídá - co kdybys s tím zkusil hodit? Nevěděl jsem, jak na to. On říkal, jen se otoč a hoď to. Zkoušel jsem to v pátek a v neděli jsem sedl na kolo a jel na krajský přebor do Dunajské Stredy. Koukal jsem, jak to ostatní dělají, ale hodil jsem to z ruky. Nedělal jsem žádnou otočku, protože bych se zabil. Mávnul jsem rukou, hodil jsem 31.14 metru a vyhrál jsem," zavzpomínal na své začátky Imrich Bugár.

Imrich-Bugar-roztaci-disk.JPG

Pri-rozhovoru-pro-i60.JPG
Fotografie poskytnuty z archivu I. Bugára

 

"V roce 1974 ve svých devatenácti letech jsem dostal povolávací rozkaz do Dukly Praha a jsem tu dodnes. Jsem nejdéle sloužící Duklák," říká 195cm vysoký Bugár, který drží dodnes český rekord v hodu diskem 71,26 metru z roku 1985.

"Stále čekáme na nějaký talent. Časem určitě přijde hromotluk, kterému se bude v některé z těchto disciplín dařit. Je to také otázka motivace u mladých. Kromě talentu musíte mít pevnou vůli a pravidelně trénovat. To nejde, když se vám nedaří, hned měnit trenéra nebo přecházet z oddílu do oddílu kvůli lepším podmínkám. Já se občas zajdu na někoho podívat do posilovny a tam vidím, jak ti mladí chvilku posilují a hned běží k mobilu. Vymlouvají se, že jim tam trenér namluvil, co mají dělat. Ale nemají žádnou výdrž a systém. To není k ničemu. Musíte tu touhu po vítězství mít v sobě. Nestačí chtít být dobrý, ale musíte chtít být nejlepší," míní Imrich Bugár.

Po operacích obou kolen už sportovat nemůže, a tak chodí aspoň na procházky se psem nebo se svou vnučkou. Na podzim 2013 se Imrich Bugár aktivně zúčastnil taneční soutěže České televize Star Dance. S taneční partnerkou Jitkou Šorfovou se umístil na třetím místě.

 

 

 

osobnosti sport vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.