Vzhůru kaňonem Vrženice
FOTO: Dana Straková

Vzhůru kaňonem Vrženice

22. 8. 2023

Na dovolené v Chorvatsku jsme sepochopitelně nikdy se sestrou Evou jenom nepovalovaly na pláži. Vždycky jsme si udělaly několik celodenních výletů. Ten kaňonem Vrženice je opravdu moc  hezký. Šla jsem ho již i obráceně, tedy ze shora dolů k moři, ale tentokrát jsme se rozhodly stoupat od moře do hor. 

Vstaly jsme trochu dříve, na cestu jsme vyrazily chvilku po sedmé. Předcházelo tomu Evino hledání podprsenky od plavek... Hledala a hledala a nakonec jí došlo, že jí nechala i s ručníkem na pláži. Tak jsme teda vyrazily. Ovšem nebylo to jednoduché, asi taky proto, že to bylo něco jiného než obvykle (nejsem náhodou taky trochu autista?). Přepadlo mě to hned jak jsme si nakoupily v pekárně. A jelikož nebylo takhle po ránu ještě na veřejných záchodcích otevřeno a vracet se k těm na hlavní pláži bylo docela daleko, a taky proto, že potřeba byla skutečně akutní, musela jsem vzít za vděk keříky za kostelíkem. Ale pak už jsme šly. Přes Bunculuku a tam ještě nikdo u vstupu takhle po ránu nebyl a tak jsme krásně prošly zadarmo. No a na Jablanovce si Eva sebrala z pláže ten zapomenutý ručník i s plavkovou podprsenkou. A šly jsme dál na Vrženici. Ještě nebylo horko a tak se nám šlo krásně. Dokonce jsme se ani na Vrženici nevykoupaly, jak to měla Eva v úmyslu. Horko skutečně ještě nebylo a tak se nám do vody zase tak moc nechtělo. A nést si sebou celou cestu mokré boty a ručník, to už vůbec ne. V kaňonu jsme potkali asi tři dvojice, jednu co šla zeshora a druhé dvě co šly stejným směrem jako my jsme pustily před sebe. Byli to mlaďoši a rázovali, aby to měli brzo za sebou. To my jsme si užívaly nejenom tu cestu, ale taky výhledy na moře...

Ve třičtvrtě na devět jsme vstoupily do kaňonu a ve čtvrt na jedenáct jsme došly nahoru po žluté turistické značce k rozcestníku. A pokračovaly jsme dál po červené na Vela Luku. Výhledy tam jsou neskutečně krásné a cesta nám hezky ubíhala, takže v půl dvanácté už jsme si dávaly zasloužené chlazené pivko na Vele Luce.
Pak jsme ještě vystoupaly ke zbytkům hradeb Corinthie a celé odpoledne do odjezdu do Bašky jsme strávily na pláži. Jely jsme lodí v půl šesté, jízdenka stála 60 kuna za osobu a plavba se mi moc nelíbila, protože když jsme vyjížděli ze zálivu na moře, byly velké vlny, dost to do lodi naráželo a mě to teda nebylo vůbec příjemné. Ale potom kolem pobřeží to šlo a protože cesta trvá jen 12 minut, dalo se to vydržet. Ovšem hned v Bašce jsme si na srovnání žaludku musely koupit zmrzlinu, naší první ltoho roku.  Za 10 kuna, no to tehdy bylo skoro stejné jako u nás, ne?

Kolikpak za ní asi dáme letos v eurech?

 

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.