Mistr emocí Louis de Funes
baví svět i po třiceti letech

Mistr emocí Louis de Funes
baví svět i po třiceti letech

26. 1. 2013

Ve Francii je stále nejpopulárnějším komikem, a to i 30 let po své smrti. Slavný herec Louis de Funes lechtá bránice diváků živelnou komikou a neuvěřitelnými mimickými schopnostmi a jeho filmy se hrají stále znovu a znovu. Ať už je to série bláznivých komedií o četnících ze Saint Tropez či o Fantomasovi, anebo veselohry Smolař, Oskar, Velký flám, Křidýlko nebo stehýnko, Grand restaurant pana Septima, Hibernatus či Jeden hot a druhý čehý. Slavný komik zemřel 27. ledna 1983.

V Česku jeho popularitě napomohl vynikající dabing Františka Filipovského, který je podle některých fanoušků lepší než originál. K dalším dabérům patřili Jiří Krampol, Jiří Lábus, Soběslav Sejk, Miroslav Moravec či Vladimír Brabec.

Louis de Funes se narodil 31. července 1914 na pařížském předměstí Courbevoie. Jeho rodiče byli Španělé, otec – původně neúspěšný advokát – se později stal pouličním prodavačem klenotů. Také mladý Louis vystřídal řadu zaměstnání: byl kožešníkem, dekoratérem, aranžérem, účetním, prodavačem. Koncem třicátých let začal vystupovat jako pianista. Přitom absolvoval Simonovy herecké kurzy.

V divadle, které ho vyneslo na výsluní díky divadelní hře Oskar, hrál i řadu epizodních rolí, než získal svou první hlavní roli inspektora Cruchota v komedii Četník ze Saint Tropez. Pak už se mu nabídky jen hrnuly. Ve filmu Fantomas ztvárnil legendárního a věčně zmateného komisaře Juva.

Funes, o němž někteří jeho kolegové tvrdili, že často býval dosti náladový, miloval svoji rodinu, zahradu a film. Žil na zámku Clermont na Loiře u Nantes, rád trávil čas ve skleníku, kde se věnoval růžím. Podařilo se mu dokonce vyšlechtit oranžovou La rose de Louis de Funes, která je oficiálně uznaným druhem. Svůj soukromý život obklopil vysokými zdmi. Na veřejnosti se ukazoval jen příležitostně, interview poskytoval novinářům jen zcela výjimečně a žádné scény ze soukromí nenaplňovaly stránky bulvárních časopisů. S manželkou a dvěma syny, Patrickem a Olivierem, žil na zámku daleko od módního světa filmových hvězd. „Tady jsem jen zahradníkem,“ řekl v jednom z nemnohých interview. Tady bylo jediné místo, kde si dokázal odpočinout. A odpočinek potřeboval jako sůl, protože tempo, s jakým se vrhal do nových a nových projektů, se stupňovalo.

Měl však problémy se srdcem, které se stupňovaly. Každou rolí, do níž jako velký profesionál vkládal obrovské emoce, riskoval srdeční infarkt. Prodělal jej po skončení natáčení filmu Četník a četnice a nakonec na něj i zemřel.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.