Píle obyvatel Ledčic zachránila zchátralý secesní statek
FOTO: Blanka Musílková

Píle obyvatel Ledčic zachránila zchátralý secesní statek

17. 8. 2023

Obec Ledčice na Mělnicku se pyšní nejen titulem Vesnice roku 2023 Středočeského kraje, ale i architektonickými skvosty, které stojí za to vidět. Vesnice se pyšní i tradiční lidovou architekturou, kterou sami místní zachránili.

Místní rodáci jsou především hrdí na historický skvost – secesní selský dům U Cinků č.p. 15.  Ten nese svůj název podle významné rodiny Cinků, která dům v první polovině devatenáctého století postavila. Otec rodiny Antonín Cinke byl dokonce starostou Ledčic, v domě žil se svou manželkou Marií a šesti dětmi.

Když se místní semknou

Obci Ledčice se v roce 2004 povedlo dům odkoupit od soukromé osoby, a tak ho zachránili před zbouráním a plánem bývalé majitelky postavit na místě novostavbu.  Na obnovu historické památky dostali místní i dotace od Středočeského kraje a dnes tu díky nim opět stojí krásná vesnická budova s bohatou místní historií, které se vrátily opět tradiční vesnické prvky jako je dřevěná pavlač. Dokonce se při rekonstrukci povedlo objevit původní pec. Dům U Cinků, který byl pro veřejnost slavnostně otevřen, slouží jako středobod veškerého kulturního a společenského dění v obci, ale také jako malé Muzeum středočeského a podřipského venkova. Jeho vybavení interiéru totiž dokáže skvěle navodit pocit, jako by se člověk ocitl době našich prababiček.

Dům U Cinků bývá volně přístupný v době konání kulturních slavností. V případě zájmu jej lze navštívit po telefonické domluvě.

 

města a obce Středočeský kraj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...