Kam vzít děti na výlet? Na Smrtku a do Pekla!
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Kam vzít děti na výlet? Na Smrtku a do Pekla!

20. 8. 2023

Prázdniny, které se 1. července jako obvykle zdály nekonečně dlouhé, ukrajují týdny jeden po druhém a pomalu spějí ke svému závěru. Prarodiče, užívající si radovánek i starostí s vnoučaty, už leckdy po večerech skládají hlavu v dlaních a přemýšlejí, jak je zkrotit.

Tedy ty naše rozjívené miláčky, kteří už nevědí, jak říkávala moje maminka, co roupama. A tu přichází naše chvíle. Ukážeme jim, jak vypadá Smrtka a Peklo! Není smrtka jako Smrtka a není peklo jako Peklo. Obojí tentokrát přežijeme a ještě se nasmějeme.

Smrtka je skála, spíš skalka, ukrytá v borovém lese jen asi 200 m od silnice jižně od České Lípy. U vsi Stvolínky s čapím hnízdem je Koňský rybník. Auto zaparkujeme vedle sochy sv. Antonína. U silnice najdeme turistický rozcestník Pod Smrtkou a už můžeme děti vyslat po červené značce vstříc dobrodružství se Smrtkou. Název Smrtka je pravděpodobně odvozen z lidového zvyku shazování figuríny smrti do rybníka. Skalka je to nevelká a jsou na ní vytesány poměrně široké schody. Pískovec však podléhá opotřebování botami mnohých turistů a schody v dnešní době jsou pořádně vyšlapané. Turistům je k dispozici zábradlí a lana k držení. Děti se určitě při zdolávání Smrtky zabaví i pobaví.

Šťastní, že Smrtka nás nedostala, vydáme se do Pekla. Popojedeme 7 km dál do Zahrádek. Auto zaparkujeme u zámku a dětem dáme batůžky s pitím a svačinkou. Tady se vyplatí, protože cesta Peklem bude delší.  Dobrá by byla i malá baterka. Peklo vyhloubil Robečský potok. Ten se klikatí stinným údolím, kde i v největších vedrech je příjemný chládek. Ve skalách jsou vytesané jeskyňky, které si děti mohou prozkoumat. Ze Zahrádek nejprve narazíme na hřiště, kde se pohoupáme a pak už se vydáme do Pekla. To začíná za romantickou osadou Karba, sestávající z několika roubených stavení pod skalami. Cesta Peklem vede z větší části i po dřevěných chodnících. Podle našich sil se můžeme rozhodnout pro kratší či delší variantu. U té kratší odbočíme u můstku přes potok z červené značky a vydáme se ke Kozí farmě. Pobavíme se se stádem mlsných koz a můžeme podle ohrady a kolejí udělat kolečko po neznačené cestě a vrátit se ke Karbě a našemu autu u zámku. Zdatnější budou pokračovat po červené značce Peklem, projdou si opravdovou temnou chodbou vytesanou ve skále (baterka se hodí) a dojdou až ke Skautské skále. Její historii neznám, ale vysoko na skalní stěně uvidíte znak skautské lilie. Najdete tu i další jeskyňku. Poměrně snadno vyjdete nahoru na skálu a naskytne se vám krásný výhled na rybník a Mnišskou horu. S překvapením jsem mezi stromy hleděla na hradbu paneláků a uvědomila jsem si, jak blízko je Česká Lípa. Ostatně tady Peklo končí i začíná, protože můžete vyrazit i z opačného konce.

Počítejte s tím, že trasa od zámku v Zahrádkách na Skautskou skálu měří asi 5,5 km. 

Výlet zakončíme veselým voláním, že jsme ve zdraví přežili Smrtku i Peklo a vyrazíme do města na zmrzlinu. 

cestování Letní soutěž 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.