Kdo je budoucí první
dáma Ivana Zemanová

Kdo je budoucí první
dáma Ivana Zemanová

26. 1. 2013

Skromná, oddaná rodině, ale plachá a uzavřená, těmito slovy lze charakterizovat Ivanu Zemanovou. Vyzkoušela si roli manželky předsedy Poslanecké sněmovny a také premiéra, na pozornost médií si ale nikdy nezvykla. Nyní se s ní však bude muset vyrovnat.

Ivana Zemanová pochází z Vysočiny. Narodila se 29. dubna 1965 v Bystřici nad Pernštejnem česko-slovenskému páru Pavlu a Anastázií Bednarčíkovým. Její slovenský otec Pavel byl politickým vězněm. Ještě jako student gymnázia v Popradu byl totiž společně s dalšími studenty obviněn z velezrady a v roce 1949 odsouzen k tříletému trestu do uranových dolů v Jáchymově. Po svém propuštění se seznámil se svou budoucí ženou Anastázií Plánkovou, která pracovala na bystřické poště jako úřednice. V roce 1958 se jim narodil syn Petr a v roce 1965 dcera Ivana.

Po gymnáziu se rozhodla pro studium romanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Studium však kvůli svému budoucímu muži nedokončila. Ještě jako studentka se totiž v roce 1990 seznámila s prognostikem a poslancem Milošem Zemanem a začala u něj pracovat jako jeho asistentka. Postupně se jejich vztah rozvinul a přerostl do osobnější roviny.

Svatbu slavili 2. srpna 1993 se na Novoměstské radnici v Praze a 1. ledna následujícího roku se jim narodila dcera Kateřina. První manželkou byla v 70. letech Blanka Zemanová, s níž má syna, lékaře Davida Zemana.

Když Miloš Zeman opustil nejvyšší patra české politiky a odešel "jako důchodce" na chalupu do Nového Veselí na Vysočině, jeho žena Ivana s dcerou Kateřinou zůstaly v Praze. Rodina spolu žila jen během víkendů.

Dcera Kateřina se na rozdíl od Ivany zapojila do Zemanovy volební kampaně v kandidatuře na prezidenta republiky.

prezidentské volby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...