Divadlo, aneb Jak se stát 3v1 snadno a rychle (1)
FOTO: Zuzana Zajícová

Divadlo, aneb Jak se stát 3v1 snadno a rychle (1)

30. 8. 2023

Život je jedna velká jízda. Narodíte se, prožijete bezva dětství, komplikovanou pubertu, nějaké to studování a šup, jste v pracovním kolotoči.

První manžel, dvě děti, první rozvod, druhý manžel, život s alkoholikem, druhý rozvod. Najednou jste na konci cesty. Děti jsou dávno dospělé, vnoučata pomalu taky, práci je třeba uvolnit mladším.

Celý pracovní život jsem věnovala Československé a pak i České televizi coby malířka pozadí, abych se po Listopadu 1989 stala grafičkou a výtvarnou redaktorkou ve zpravodajství ČT; svou televizní jízdu jsem skončila ve scénickém provozu a v magazínu Sama doma. Hezkej televizní život to byl.

Vyměřený důchod je zasloužený a není zanedbatelný, ale na nějaké žití na vysoké noze to teda rozhodně není.
Je fajn mít pár peněz k důchodu, to je bez diskuze. Zamyslela jsem se, a při tom přemýšlení mi pomohl internet. Najít si brigádičku, co by mě bavila, není jen tak, ale mně se to povedlo.

Vstoupila jsem na prkna, co znamenají svět. Ano, práci snů jsem nalezla v divadle. Aby to nebylo jen tak, stala jsem se rovnou garderobiérkou, rekvizitářkou a inspicientkou. Tři v jednom.

Přišla jsem na pohovor a z něj jsem rovnýma nohama skočila do divadelního života. Během měsíce jsem se musela naučit dvanáct her. Kostýmy, rekvizity, vysílačka v uchu. Byla to jízda, to první divadelní září, to mi věřte.

Divadlo… to je loď s posádkou, co se někdy potácí ve větru, jindy uvízne na mělčině, často dojdou zásoby a bezpečná pevnina je v nedohlednu. Občas svítí slunce, jindy zase leje jako z konve. Na palubě i v podpalubí sídlí ruku v ruce touhy, přání, sny. Taky slzy, naději, smutek a smích tam naleznete.

Divák vstoupí a ocitne se v jiném světě. Herci jsou průvodci a on se nechá vést příběhem. Jsou spolu na palubě, na prknech, co znamenají svět.
A tam někde v podpalubí jsou ti, bez nichž by loď nikam nedoplula. A já mezi ně patřím. Už dvě sezóny jsem námořníkem na lodi Divadlo a právě začíná moje třetí. Pokud chcete, budu vás provázet a budu vám ukazovat, jak se žije nejen na palubě, ale i pod ní. V divadelním podpalubí, jež tvoří šatny, zákulisí, bar, dílny… počítejte s tím, že se dost naběháte, protože v každém správném divadle je plno schodů, taky temné kouty, divadelní prach a tajemství. Toho je tam taky plno. Pojďte, zvu vás do našeho malého divadla.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.