Labuda, Postránecký, Matásek...
To je brněnský Trialog

Labuda, Postránecký, Matásek...
To je brněnský Trialog

27. 1. 2013

Herecké hvězdy v zajímavých inscenacích – to je i letos hlavní lákadlo divadelního festivalu Trialog, jehož 21. ročník opět pořádá Národní divadlo Brno. Už tradičně se divácky atraktivní přehlídky zúčastní činoherní soubory národních divadel z Prahy, Bratislavy a Ostravy. Tentokrát je festival rozložen do čtyř únorových a březnových večerů.

Satira ze Slovenska

Přehlídku zahájí v neděli 24. února Slovenské národní divadlo s inscenací Aristofanových Oblaků. Satirickou hru režíroval v moderním duchu Martin Čičvák a vtělil do ní také řadu narážek na soudobou politickou situaci na Slovensku. Diváci se mohou těšit například na herecké výkony Mariána Labudy nebo Emila Horvátha.

Pražské Národní divadlo tentokrát přiveze do Brna hru Enron od Lucy Prebbleové. Jejím námětem je neblahý osud gigantické energetické společnosti, který v roce 2001 předznamenal současnou světovou finanční krizi. Hra zachycuje způsob, jakým se z úspěšné firmy stal padlý obr s miliardovými dluhy. V hlavních rolích se objeví David Matásek, Jan Dolanský, Václav Postránecký a Petra Špalková.

Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy představí brněnskému publiku své zpracování Ivanova od Antona Pavloviče Čechova. Režisérem vizuálně působivé inscenace je Štěpán Pácl. Pořádající Národní divadlo Brno zařadí na program Trialogu hru Králova řeč od Davida Seidlera, známou díky stejnojmennému oscarovému filmu.

Působivá myšlenka

Přehlídku Trialog začalo Národní divadlo Brno organizovat v roce 1993, tedy po rozpadu Československa. Od počátku stála na jednoduché, ale působivé myšlence. Národní divadla z Prahy, Ostravy a Bratislavy vozila na festival do Brna své nejzajímavější nové činohry. Některé ročníky Trialogu obohatili i hosté ze zahraničí, případně mimořádné inscenace jiných souborů z Česka a Slovenska. Podle uměleckého šéfa brněnské činohry Petra Halberstadta je Trialog pro brněnské publikum příležitostí, jak si udržet kontakt s uměleckým děním v Praze, Ostravě a Bratislavě.

Příznivci kvalitního divadla mají příležitost si s předstihem koupit vstupenky na všechna představení.

Brno divadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%