Kdo chce být fit po padesátce,
musí upravit pohyb a stravu

Kdo chce být fit po padesátce,
musí upravit pohyb a stravu

30. 1. 2013

Kdo chce zůstat v kondici i po padesátce, měl by podle odborníků z projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě upravit svůj pohybový režim i skladbu stravy. Co si totiž může ve stravování a pohybu dovolit ve dvaceti, bývá ve vyšším věku problém.

V těle ubývá svalová hmota a narůstá podíl tuku. Objevuje se cukrovka, vysoký tlak, řídnou kosti a hrozí zlomeniny. S přibývajícím věkem mnoho lidí bere léky, což zhoršuje trávení. Víc jich také má nadváhu či je obézních.

Snížení nadváhy je podle rekondičního trenéra Jana Větrovského správné v jakémkoli věku, protože tím klesá riziko zdravotních problémů. „S úbytkem hmotnosti velmi pravděpodobně také klesne tlak a zlepší se existující cukrovka,“ uvedl.

Vůbec nejlepší je chůze

Jako ideální sport pro lidi nad padesát let, kterých jsou v Česku podle statistiků téměř čtyři miliony, doporučuje chůzi. Starší mohou využít stále populárnější chůzi s holemi, takzvaný nordic walking. Vyvarovat by se měli skoků a švihového cvičení a cviků se zadržováním dechu. Trénovat by měli rovnováhu, koordinaci a stabilitu. S věkem tyto schopnosti klesají, takže je vyšší riziko úrazu.

Nutriční terapeutka Karolína Hlavatá rozhodně nedoporučuje radikální změny stravovacích zvyklostí. Ty musejí být postupné. „Stejně tak není nutné snažit se dosáhnout ideální hmotnosti, ale udržovat se v kondici,“ řekla. U seniorů je podle ní lepší mírná nadváha. Jednak je to určitá ochrana kostí, a také když onemocní, snáze se s nemocí vypořádají. „Velmi důležité je přizpůsobit celkový energetický příjem sníženému energetickému výdeji. Senioři by neměli za den přijmout víc než 8000 kilojoulů. Když chtějí zhubnout, tak méně a musejí přidat pohyb,“ shrnula.

Dodržujte pitný režim

Pro vyšší věk je podle odbornice typické, že se tvoří méně slin a trávicích enzymů, zhoršuje se schopnost žvýkání a omezují chuťové vjemy. Snižuje se také vstřebávání živin. U lidí nad 80 let jsou běžné známky podvýživy, a to i když jsou obézní, protože většina má špatné složení jídelníčku a nedostává potřebné živiny.

Skladba stravy musí být pestrá, jíst by měl člověk pravidelně, omezit příjem tuků a jednoduchých sacharidů a zvýšit příjem zeleniny, mléčných výrobků, libového masa a ryb. Důležitý je pitný režim, starší lidé mají snížený pocit žízně. Obávají se pít, aby stále nemuseli na WC. „Měli by však pít celý den v menších dávkách, tělo tekutiny lépe využije. Vhodné jsou voda, ovocný čaj či ovocný džus ředěný vodou. Minerálky jen jako doplněk,“ dodala Hlavatá.

senioři sport životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.