O jednom starobylém mlýně a vzpurném mlynáři
FOTO: Pavel Haž

O jednom starobylém mlýně a vzpurném mlynáři

30. 8. 2023

Nejvíc naší touhu po poznání tradic a života našich předků uspokojí návštěva míst, v nichž se ještě nedávno žilo a pracovalo. Jedním z takových je funkční vodní mlýn v Hoslovicích nedaleko Strakonic.

Zmínka o jeho založení pochází z roku 1352 a jeho poslední soukromý majitel Karel Harant tady mlel mouku, i když jen pro vlastní potřebu, ještě v roce 1982.

V půvabném údolí se rozkládá stavení mlýna, stodola a zděná stáj s roubeným chlévem. V terénu nad mlýnem je rybníček s vrchním vodním náhonem na dřevěné kolo, které potom uvádí do pohybu celé zařízení v mlýnici.

Zatímco mlýn prosperoval po celá staletí a byl vítaným pomocníkem obyvatel v širokém okolí, osud jeho posledních majitelů byl chmurný. Ve mlýně v padesátých letech minulého století hospodařili tři sourozenci Harantovi – Anna, František a Karel. Rodina odmítla vstoupit do vznikajícího jednotného zemědělského družstva a bratři byli na dva roky umístěni v táboře pomocných technických praporů. Když i v roce 1955 trvali na svém odmítavém postoji k družstvu, byli zatčeni a zbaveni svéprávnosti. Uzavřeli se před veřejností a život ve mlýně běžel bez technických vymožeností tak jako v minulosti. Tím se podařilo uchovat vybavení a zařízení jako v muzeu.

IMG_2566.jpg

Poslední z Harantů Karel umírá v roce 2004 a mlýn od dědiců kupuje jihočeský kraj, který zaplatil rozsáhlou rekonstrukci včetně zavedení elektřiny. Vše je provedeno citlivě a jsou tu zachovány předměty osobní potřeby stejně tak dobový nábytek a zařízení mlýnice.

Ve vstupním objektu je v prvním patře velmi erudovaná výstava náčiní a předmětů potřebných pro každodenní všední život v šumavském Podlesí začátkem dvacátého století. Stojí za to se sem podívat.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...