Moravští blaničtí rytíři
Všechny fotografie: Eva Pokorná

Moravští blaničtí rytíři

1. 9. 2023

Znáte legendu o blanických rytířích? Určitě ano!  A přemýšleli jste někdy o tom, jak rychle dorazí rytíři z Čech na Moravu? Na koních to nepůjde tak rychle, proto by bylo lepší povolat i místní posily.

Rozhodně o této otázce přemýšlel Stanislav Rolínek, nadaný sochař samouk, a jeho mecenáš - kunštátský občan, řezník František Burian. Ten byl velký vlastenec a také dobrý podnikatel. Aby do zapomenutého městečka přilákal návštěvníky, pozval Stanislava Rolínka a pověřil ho vytvořením soch blanických rytířů.

Stanislav Rolínek byl rodák z nedalekého Bořitova. Jeho prvotinou byly zdařilé sochy husitských bojovníků, které vytesal do skal nedaleko svého rodiště. Tak upozornil na svůj talent. Do Kunštátu přišel v roce 1928 a první dílo, které zde vytvořil, byla velkolepá socha našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. V tehdejší době se tato 14m vysoká socha označovala jako největší ve střední Evropě. Dnes zde již uvidíte pouze obrovské boty na podstavci, socha Masaryka byla za 2. světové války na základě udání zničena.

Rolínek pokračoval ve své tvorbě. Jako ateliér mu posloužily pískovcové skály do kterých dělníci vyhloubili jeskyni a on zde vytvořil bájné blanické rytíře. Vůdčí postavou je jezdecká socha svatého Václava, stojící uprostřed spícího vojska. Vchod do nitra hory hlídá mohutný kamenný lev, zvíře podivuhodné krásy. O to podivuhodnější, že Rolínek ve svém životě skutečného lva nikdy neviděl a pracoval jenom podle obrázku.

Dílo, na kterém autor začal pracovat na počátku třicátých let minulého století, už nikdy nedokončil. Tuberkulóza plic jej odvedla od práce v největším tvůrčím rozmachu. Jeho blanické rytíře si ročně prohlédnou tisíce návštěvníků.

Na kopci zvaném Milenka stojí kamenná Burianova rozhledna, ze které je za dobré viditelnosti možné zhlédnout Jeseníky, Krkonoše a Pálavu.

Okolí jeskyně je nádherně upraveno jako park, galerie pod širým nebem, smyslová zahrada. Mladí sochaři zde v rámci mezinárodních sochařských symposií postupně vytváří nové sochy a navazují tak na práci Stanislava Rolínka. Smyslová zahrada byla původně určena pro nevidomé, ale zájem o ní byl tak velký, že slouží všem. Můžete si vyzkoušet zvukové koule a snažit se uhodnout jejich obsah, pro odvážné jsou k dispozici džbány,  jejichž obsah máte uhodnout po hmatu.  Zaujmou Vás barevné a voňavé rostliny, spousta soch a výtvorů s vtipnými náměty, zažít prý můžete i Orgie - viz foto. A konečně jsem tady pochopila, co opravdu je BOTA-nická zahrada.

Vezměte vnoučky i kamarády a zajeďte se do Rudky u Kunštátu v okrese Blansko podívat, opravdu to stojí za to.

kultura Letní soutěž 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(4.8 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.