Král písku se jmenuje Bosambo
Tomáš Dostál alias Bosambo je tatínkem mistra světa v kanoistice Josefa Dostála. Foto: Pavel Haž

Král písku se jmenuje Bosambo

5. 9. 2023

Také vás přepadne bezbřehé nadšení, když se setkáte s člověkem ryze renesanční nátury? Jednoho takového můžete potkat v zámeckém parku města Doks na břehu Máchova jezera.

V bývalé tělocvičně, kterou sochař a řezbář Tomáš Bosambo znovu probudil k životu se skrývá expozice soch z písku. „Více než dvacet let jezdím po světě a zúčastňuji se akcí, na nichž tvořím sochy z písku. V Česku se s podobnou tvorbou můžete setkat na náplavce ve městě Písek a v Lednici. Bylo mi líto, že se s pískovými výtvory nemohou lidé potěšit častěji, a tak jsme si s manželkou na pět let pronajali tuto tělocvičnu,“ říká Tomáš Bosambo.

Artefakty by měly být pravidelně obměňovány. Letošní téma jsou Doksy a jejich okolí a historické osobnosti spjaté s tímto krajem. Návštěvník může obdivovat například pískový model zámku v Doksech. Celý objekt v nedávné době začal sloužit veřejnosti. Nabízí prohlídkový okruh, knihovnu, muzeum komiksu Čtyřlístek a různé výstavy.

Ústřední figurou expozice je postava Karla IV. Má na věhlasu zdejšího regionu nepominutelnou zásluhu. Založil tady roku 1366 ve svých padesáti letech tzv. Velký rybník, jenž dneska známe pod názvem Máchovo jezero. Po pravici patrona země české je dokonalý model časopisu Čtyřlístek. Za zmínku stojí i socha Václava II. Byl jako dítě se svou matkou Kunhutou vězněn na nedalekém hradu Bezděz. Stavitel hradu Přemysl Otakar II. ho v polovině 13. století vybudoval za 10 let. Pravému rohu prostoru dominuje socha romantického básníka Karla Hynka Máchy. „Vzhledem k tomu, že nikdo neví, jak Mácha ve skutečnosti vypadal, dovolil jsem si ztvárnit svoji představu o něm,“ vysvětluje Tomáš Bosambo.

A aby sbírka byla úplná, můžete si prohlédnout čerta a jezerní královnu, postavy k nimž se vážou pohádkové legendy regionu.

A jaký že je písek s nímž sochař pracuje? „Jde o písek kopaný, obsahuje i část jílu, který působí jako pojivo. Písek se musí zhutnit, to znamená, že se prolévá vodou a musí se udusat většinou pomocí pneumatické techniky. Postavím si formu, do níž se nasype písek a zvlhčuje se vodou. To se postupně pěchuje a staví se další část pyramidy. Je to stejný princip, jako když si děti staví bábovičky. Ze suchého písku by se jim nepovedly. Pak, když písek v té formě ztvrdne, řežu ho lopatkami. Musím pracovat rychle a dávat pozor, aby spodní forma dobře držela. Čtyřmetrovou sochu Karla IV. jsem stavěl v Karlových Varech a protože jsem to uspěchal, odstranil jsem spodní formu předčasně a socha se zřítila. Pokud stavíte sochy venku, je nutné je impregnovat. Používá se například hloubková penetrace a vosk nebo naředěná disperze. Když ale přijde třeba přívalový déšť, je dílo zkázy dokonáno. Materiálu je zapotřebí opravdu hodně. Na sochy tady v tělocvičně jsem spotřeboval sto tun písku,“ vysvětluje Tomáš Bosambo.

Konečně se dostáváme k tomu, proč je Tomáš Bosmbo renesanční člověk a také k tomu, proč je Bosambo. Tomáš Dostál jako chlapec obdivoval svého dědečka truhláře. Už jako malého ho fascinovalo dřevo a jeho podoby. Velmi záhy také začal inklinovat ke sportu, k němuž se dostal jako mladý skaut. Ze všeho pohybu nejvíce přilnul k rychlostní kanoistice. Jednoho krásného dne se na trénink dostavil s holou hlavou. Tehdy kamarádi řekli - bosá hlava. Jeden z nich si vzpomněl na postavu plešatého černošského náčelníka Bosamba z románu Edgara Wallace. Přezdívka byla na světě. Původně byl Bosambo strojař, který pracoval v ČKD Kompresory. Protože se ale věnoval sportu, začal ve svých 23 letech studovat Fakultu tělesné výchovy a sportu a mohl být tudíž tělocvikář. To se však nestalo a začal profesionálně trénovat mládež v kanoistice. V roce 1990 Městský výbor ČSTV zjistil, že na trenéry mládeže nejsou peníze, a tak ke slovu přišla sochařina a řezbařina. Protože je ve všem důsledný, vyučil se v té době řezbářem a učňovské zkoušky složil v roce 2004. Chtěl znát vlastnosti a chování jednotlivých materiálů. Udělal si jméno v cizině a teď je pravidelně zván na různé akce v zahraničí. Festivaly pískových soch jsou známé a oblíbené, písek je recyklovatelný a výtvory lze poměrně rychle obměnit.

Bosambo je také úspěšný rodič. Jeho syn Josef Dostál se věnuje rychlostní kanoistice a je držitelem čtyř olympijských medailí. Obě dcery hrály závodně volejbal. Mladší z nich profesionálně skládá hudbu a starší dělá řezbařinu pomocí motorové pily a pomáhá otci v práci s pískem. Osmiletý syn hraje již tři roky na housle, rok na klavír, rád čte a občas pod tátovým vedením vezme do ruky řezbářské dláto.

Ještě během zářijových víkendů máte šanci zavítat do království písku. Ale i pak budou probíhat Workshopy, výtvarné dílny . Máte šanci pod vedením zkušeného sochaře naučit se pracovat s pískem. O pestrém programu se informujte na adrese www.uzasnysvetpisku.cz

 

 

 

 

kultura osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.