Odchod do předčasného důchodu se nevyplatí
Ilustrační foto: Pixabay

Odchod do předčasného důchodu se nevyplatí

8. 9. 2023

Stále všude slyšíme, jak důchody rostou. Je to tak. Důchody jsou nyní nejvyšší v historii. Po červnové valorizaci přesáhl průměrný důchod 20 tisíc korun měsíčně. Navíc už teď víme, že od ledna 2024 stoupnou důchody každému seniorovi o dalších 360 korun každý měsíc.

Důchody tedy neustále rostou a růst budou i v příštích letech. Člověk by si skoro řekl, proč nejít do důchodu co nejdříve?

Odchod do předčasného důchodu má však svá jasná pravidla. Ta se od října budou měnit. Důležité však je, že dřívější důchod není výhodný ani dnes. Co se může zdát z určitého úhlu pohledu jako velmi lákavé, může být ve výsledku velkým zklamáním. A to nejen z hlediska financí.

Podívejme se na hlavní rozdíly ve výši důchodů. Důchody přiznané ještě letos budou valorizovány červnovou mimořádnou valorizací v průměru o 4 %. Je přitom zcela jedno, zda ještě před koncem září, tedy před účinností novely, která podmínky upravuje, nebo až poté. Důchody přiznané až v roce 2024 totiž budou znatelně vyšší, než důchody z roku 2023. Podle aktuálního odhadu to bude zhruba o 9 %. Navíc v lednu 2024 bude valorizována jen základní výměra pro důchody z roku 2023. To ve výsledku znamená opět méně peněz.

Pokud je člověk zdráv, tak čím déle zůstane v práci, tím bude mít svůj měsíční důchod vyšší. Přitom nemusí jít pouze o plný pracovní úvazek. Naopak v mnoha případech může být jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele výhodnější úvazek zkrácený. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž takové úvazky dlouhodobě podporuje.

Podívejme se na příklady porovnání předčasných a řádných starobních důchodů. Jestliže člověk odejde do předčasného důchodu přibližně 1,5 roku před dosažením důchodového věku, může být jeho důchod v závislosti na výši předchozích příjmů jen 17 967 korun. Oproti tomu, když je dodržen důchodový věk a člověk požádá až na konci roku 2024, tak při stejném osobním vyměřovacím základu získá důchod 20 187 korun. Přitom rozdíl, zda svou žádost podá před změnou pravidel do 30. září nebo až poté, je naprosto minimální.

Pokud bychom předpokládali vyšší osobní vyměřovací základ, tedy zjednodušeně řečeno průměrný měsíční výdělek vztažený k dnešním cenám, např. 64 tisíc, činil by předčasný důchod 23 073. Oproti tomu, když je dodržen důchodový věk a člověk požádá až na konci roku 2024, bude jeho důchod 26 311 korun. 

Pokud člověk plánuje odejít do důchodu v roce 2024, je vždy finančně výhodnější požádat si o důchod až v roce 2024.

Při žádosti o důchod bez výplaty nehraje roli penalizace za období předčasného odchodu do důchodu. Nicméně stále platí, že i v tomto případě je důchod přiznaný v roce 2024 vyšší, než důchod přiznaný podle pravidel roku 2023, a to jak po, tak i před účinností novely.

A nejde jen o peníze. Příklady z praxe ukazují, že člověk, který zůstává v pracovním kolektivu nebo se dál dle svých možností věnuje práci, je ve výsledku aktivnější a tím i spokojenější. Zkušenosti navíc oceňují i zaměstnavatelé.   

Snímek obrazovky 2023-09-07 v 8.10.32.png
   Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

 

 

důchody peníze penze
Hodnocení:
(3.3 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.