Pozvánka do Zooparku
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Pozvánka do Zooparku

8. 9. 2023

Letošní září se chová jakoby se mu do podzimu vůbec nechtělo. Využili jsme toho a domluvili jsme se s dcerou, že se pojedeme podívat trochu dál od našeho bydliště.

Není to dlouho, kdy si syn s rodinou udělali výlet do Zooparku v Chomutově. Je to už hodně let, kdy jsme se tam byli podívat. Bylo to chvíli po jeho otevření a navíc v zimě, takže si z toho moc nepamatujeme. Zvolili jsme všední den, abychom se vyhnuli masám lidí o víkendu a volba padla na středu 6.9.23. Vzhledem k tomu, že teplota venku byla víc než letní, stačilo lehké oblečení, dost vody pro nás a pejska a něco na zakousnutí. Je zajímavé, že v těchto vedrech se silničáři rozhodli opravovat silnice, takže jsme cestou párkrát stáli ve frontě. Nakonec jsme po malém bloudění v Chomutově ve zdraví dorazili k braně místa určení.

Zoopark Chomutov, do prosince 2018 nazýván Podkrušnohorský zoopark Chomutov, je jednou z nejmladších českých ZOO, rozlohou je největší. Vznik dnešního zooparku se datuje k r. 1975, kdy byl uskutečněn návrh vybudování rozsáhlého lesoparku, který navazoval na nedaleké Kamencové jezero. Jako prvnímu československému zoo se podařilo odchovat kormorány  a pelikány. Bylo zde založeno Středisko ekologické výchovy, které pořádá výuku jak pro školy, tak i pro veřejnost. V roce 2023 otevřel Zoopark medúzárium jako jediné ZOO v Česku a na Slovensku.

A nyní trochu vody. Další naše návštěva se týkala Kamencového jezera. Pamatuji si, že jsem u něho byla jako dítě na školním výletě. První zmínka  sahá do 18. století, kolem r. 1813-1815. Jako přírodní útvar je jedinečné, ojedinělé ve světovém měřítku. Jeho šířka je 240 m, délka 676 m, rozloha 15,98 ha, maximální hloubka 4 m. Bohužel je oplocené, koupání jen za peníze. Musela jsem se dovolit, když jsem chtěla udělat pár fotek. Naproti jezeru se přes silnici nachází ještě jedna vodní plocha. Jedná se o Velký otvický rybník , který je větší než jezero . Má rozlohu 16,95 ha, vznikl v r. 1963-1967, průměrná hloubka je 3,6 m a vypadá moc hezky.

Domů jsme se vraceli sice značně unaveni, ale šťastní. Stálo to opravdu za to a kdo nezná tento kout naši vlasti, tomu návštěvu doporučuji. Je na co se dívat jak v ZOO, tak u vody. Zvu vás na malou fotoprocházku, sice jsme neviděli úplně všechno, ale jako pozvánka by to mohlo stačit. Druhy zvířat nechám na vás, byli jsme tam v poledne, zvířátka měla polední pauzu. Přeji všem hezký a spokojený podzim.

 

S využitím wikipedie

 

fotografování Letní soutěž 2023 příroda
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.