V Divadle na Jezerce 
„prásknou do bot“

V Divadle na Jezerce
„prásknou do bot“

29. 1. 2013

Pražské Divadlo na Jezerce připravuje drsnou komedii nazvanou Práskni do bot, kterou režíruje Jan Hřebejk. Hra úspěšného severoirského autora Owena McCaffertyho o čtyřech obkladačích kachlíků, kteří hledají štěstí, bude mít premiéru 7. března.

Čtveřice kumpánů má vydlaždičkovat veřejné záchodky a umývárnu. Děje se tak v pátek, na konci pracovního týdne. „Jako každá dobrá hra je i tato komedie o mnoha věcech. Pro mě je o hledání lidské důstojnosti a štěstí, pochopitelně skrze ponižující a trapné, nešťastné situace,“ komentoval příběh Jan Hřebejk, který v Divadle na Jezerce režíruje už popáté. Podle něj jde o velice pravdivý, zábavný a přitom i vážný a dojemný příběh.

„Práskni do bot se svým způsobem vymyká našemu repertoáru – a přesto cítím, že do něj patří. Je to zábavná i tragická hra. Má drsný jazyk, který je ovšem přirozenou mluvou současných řemeslníků,“ říká k připravované inscenaci jeden z protagonistů příběhu a principál této scény Jan Hrušínský. Čtveřice obkladačů hledá podle jeho slov štěstí: „Každý ho ovšem nalézá po svém a díky svým mentálním i životním schopnostem občas velmi legračně.“ Zlaté české ručičky zůstaly podle Hrušínského kdesi v nenávratnu první republiky: „Také proto jsme přesunuli děj hry ze severoirského prostředí do české reality, na stavbu fotbalového stadionu.“

Česká jména, respektive přezdívky, mají i postavy dělníků: Šulin (hraje ho Jan Hrušínský), Mudrc (Radek Holub), Drátěnka (Martin Sitta) a Volej (Václav Liška). Komedii Práskni do bot přeložila Hana Pavelková, scéna bude dílem Jana Štěpánka.

divadlo premiéra
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.