Taková pohoda...
Všechny fotografie: Marie Magdalena Klosová

Taková pohoda...

16. 9. 2023

Odpoledne pozdního léta, které stále trvá. Slunce není už tak vysoko, jeho paprsky nespalují, ale příjemně hřejí. Rozprostřela se pohoda. Čas bilancování.

Sklidila jsem:

tři až čtyři hrsti hrášku,
velkou mísu zelených fazolek,
na dvě omáčky kopru,
dvě dobré porce mangoldu
a mám dvě nasušené skleničky heřmánku.

V mrazáku si hoví pár krabiček petrželky a taky máty peprné, ve špajzu na mě kouká několik skleniček marmelády z přezdravého rybízu černého a pět půllitrových lahví skvostného likéru z téhož.

Naprostá spokojenost. Celé léto krásu mé minizahrádce dodávala ztepilá topolová růže a úžasný klid odnikud nikam. Ve vlhkém záhonu našel svůj úkryt skokan hnědý a pod řádně rozrostlou meduňkou měla své útočiště veliká převeliká žába ropucha. Motýli občas ošperkovali ráno svými tanečními kreacemi a jeden se mnou navázal přátelství u ranního šálku čaje. Nechal se pak přiřadit ke svému druhu v encyklopedii, kde byl natrvalo zvěčněn, zrovna jako mnou poprvé spatřený brouk Klikoroh devětsilový.

Mé malé "plší dobrodružství" už znáte z "Mých radostí", kterou skutečně bylo a k opravdové dokonalosti mé harmonie s přírodou přispěla nečekaná návštěva z jakéhosi vzdáleného příbuzenstva "plšího bratrstva". Myšice, zřejmě lesní, ale možná i malooká, byla svým nečekaným vstupem do mé domácnosti tak konsternována, že se nechala chytit do láhve od medu (tedy umyté). Jelikož v domácnosti neškodná a v přírodě zřejmě užitečná, byla vypuštěna na svobodu. Po letmém pohlazení jedním prstem po narezlém kožíšku zmizela pod listím.

A tak tu teď viditelně skotačí jen jedna rozkošná černá veverka, udivuje mě svými artistickými výkony a čilostí, kterou jí nekriticky závidím.

Léto končí a budiž pochváleno.

 

 

                                                                                                                          

léto příroda zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.