Kolotoč vášně, intrik a zklamání
Z představení Národního divadla Nebezpečné známosti. FOTO: Pavel Hejný

Kolotoč vášně, intrik a zklamání

18. 9. 2023

Nebezpečné známosti – proslulý příběh vztahového mnohoúhelníku, intrik a lásky podrývané manipulací se do Činohry Národního divadla vrací po 35 letech.

V současné inscenaci uvidíte herce, kteří účinkovali již v jejich předchozím uvedení v 80. letech, například Františka Němce, který tehdy ztvárnil neodolatelného vikomta de Valmont.  

Jak podotýká Saša Rašilov, dnešní Valmont: „Máme tady vlastně takové trojgenerační Nebezpečné známosti. A díky tomu nám vzniká kromě Laclosova příběhu o vztazích a společnosti taky příběh o divadle jako takovém.“

A to v řadě významů – původní román Choderlose de Laclose byl totiž vydán rok před otevřením Stavovského divadla, a mimo jiné i proto se režijní duo SKUTR rozhodlo tento příběh libertinské epochy opět připomenout právě na tomto mozartovském jevišti. Vykročili přitom mimo bezpečnou zónu mnoha inscenacemi a filmy ověřené adaptace Christophera Hamptona a místo ní se rozhodli připravit vlastní dramatizaci. Ta vychází z dopisové formy, která je pro původní román typická, a tematizuje tak nejen nebezpečné hry lásky a vášně, ale i dopis samotný jako prostředek k zaznamenání niterných citů, nástroj manipulace, usvědčující důkaz nebo milovaný artefakt.

Inscenace obrací pozornost také na nevýhodné postavení ženy ve společnosti, zejména v oblasti vztahů, kde se od Laclosovy doby mnoho nezměnilo – stále žijeme se sexuálními predátory a s dvojím metrem v odsudku milostných poměrů mužů a žen. V takto vykolíkované aréně se markýza de Merteuil snaží mstít se patriarchální společnosti a zároveň z ní vytěžit co nejvíce užitku pro sebe samotnou. Jak dodává její představitelka Zuzana Stivínová: „Markýza je vdova a bezdětná, při herecké práci si musím vzpomínat, jaké to bylo, když jsem byla svobodná a promiskuitní, protože teď dávám ve svém životě věrnosti a loajalitě velkou váhu. Markýza si může užít všechnu šťavnatost nejlepšího věku a síly, kterou ještě jako žena má.“

Mocenský boj mezi markýzou a vikomtem se odehrává na mámivém proskleném kolotoči, jenž má kromě symbolického významu také silný groteskní potenciál. Hlavní manipulátoři se po něm prohánějí s alibistickým heslem „je to silnější než já“, zatímco jejich oběti jsou v této kruté hře odváženy a přiváženy tam a zpět. Přijďte se také do Stavovského divadla nechat oslnit, vstupenky na podzimní reprízy jsou stále k dispozici.

kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.