Přátelský a bezpečný domov pro lidi 65+
Ilustrační foto: Freepik

Přátelský a bezpečný domov pro lidi 65+

15. 9. 2023

Se zvyšujícím se věkem se zhoršuje pohyblivost, celková fyzická kondice, zrak, mentální vitalita, ale i pocit jistoty a orientace.  Těmto stavům a pocitům je potřeba přizpůsobit místa, kde se senioři pohybují nejčastěji: jejich dům, byt, blízké okolí.

Je těžké si přiznat, že stárneme, ale bylo by rozumné o tom začít uvažovat a řešit to dřív, než to opravdu nastane. Nebo naši potomci po domluvě s námi. Jde o některé zásadní kroky, které je potřeba realizovat s jistým časovým předstihem. Vyřešit typ bydlení, bezpečnost, pohodlí při užívání domácnosti, ochranné prvky v domácnosti, bezbariérové vstupy a pohyb v domě/interiéru, úsporná opatření a jištění při zdravotních obtížích.

Finance: základ psychické pohody
Češi jsou opatrní a pragmatičtí, takže v rámci Evropy je u nás opravdu výrazně víc majitelů nemovitostí než lidí žijících v nájemních bytech – cca 78 %, zatímco v rámci celé EU bydlí ve vlastním v průměru 69 % lidí. Pro zajímavost v Německu 51 %, ve Švédsku 63 %, Francii 64 % či ve Velké Británii 65 %.
Senioři v nájemních bytech mají možnostech zažádat o finanční podporu od státu nebo místní samosprávy. Rozhodně větší jistotu přináší starším lidem bydlení ve vlastním: mohou si být jistí, že jim nikdo nebude zvyšovat nájem, ukončovat nájemní smlouvu. Stojí za to včas se širší rodinou zkusit řešit situaci, aby nepřijatelně nezatížila rodinný rozpočet a zároveň neničila psychiku rodičů nejistotou a stresem. Třeba si zažádat o bydlení v domech seniorů.

Bezpečnost
Podlahy, prahy, ostré rohy, příliš nábytku, vysoko položené poličky v kuchyni, nízké postele, koupelna, osvětlení…To a řada dalších rizik číhá v domácnosti starších lidí. Je potřeba se rozhlédnout kolem sebe a začít přemýšlet jinak. Podlahy je nutné udělat co nejvíc protiskluzových – vyvarovat se pohyblivých koberečků, kožešin, podložek. Podlaha by měla být i snadno udržovatelná, nejlepší jsou lina, zátěžová PVC, marmoleum či plovoucí podlahy a dlažba v koupelně. Velkým tématem jsou prahy, ty je dobré odstranit kvůli riziku pádu. A v případě, že jsou senioři na vozíku, potřebují k pohybu berle nebo chodítko je bezprahová podlaha nezbytností. Ostré rohy ošetřete plastovými kryty nebo vyměňte nábytek. Samostatnou kapitolou je koupelna. Pro starší lidi je vhodnější sprchový kout se sklopným sedátkem nebo dostatečným prostorem pro židli, napevno instalovanými madly ve výši rukou, aby se mohli přidržovat a mít větší jistotu při hygieně. Pohodlná je i toaleta se zvýšeným sedem a umyvadlo s přední vykrojenou částí, aby k němu měli straší lidé blíž. Pokud je v koupelně vana, určitě je třeba ji vybavit protiskluzovou podložkou, madly, ideálně i sedákem.

Pohodlí
Pokoje by měly být vzdušné, aby seniorům přemíra nábytku bránila v pohybu. Nižší nábytek, sedací souprava s vyšším sedákem a menší hloubkou. Možnost se v průběhu dne natáhnou je samozřejmostí. U sedačky by měl stát stabilní konferenční stolek a na světlém místě pohodlné křeslo se zpevněnými zády a opěrkami hlavy, rukou i nohou a doplněné stojací lampou a odkládacím stolkem na brýle, léky a knihu.
V kuchyni by měla být pracovní plocha z dobře udržovatelného materiálu, přizpůsobená výši majitelů. Odstraňte horní skříňky, linku vybavte výsuvnými šuplíky. Trouba, mikrovlnka i vařič (elektrický, plynový se z bezpečnostních důvodů nedoporučuje) by měly být ve výši k ovládání i ze sedátka.

Postel jako prevence proleženin
Vysoké postele, aby se seniorům lépe uléhalo a vstávalo by měly být vybaveny lamelovými a nastavitelnými rošty a měkčími matracemi. U nich je zásadní, aby odváděly vlhkost a pot. Materiály pro povlečení volte přírodní (bavlna), která nedráždí pokožku seniorů a tedy předcházejí jakýmkoliv defektům na kůži. Slabá kůže starších lidí je náchylná na jakoukoliv zátěž a lidé, kteří jsou málo nebo zcela nepohybliví, potřebují intenzivní péči: polohování v posteli, otáčení, udržování hydratované pokožky. Člověk musí být v suchu a čistotě. To znamená častá výměna vzduchu v ložnici, převlékání ložního prádla, obracení matrací jednou za půl roku, celková výměna matrace cca za sedm let a dostatečná hygiena postele.

Pohyb, vyvážená strava, pitný režim a vitaminy pro klouby
Snaha seniory „rozpohybovat“, tedy snažit se, aby denně chodil, alespoň po bytě je nejlepší prevence proleženin. K tomu patří strava bohatá na vitaminy a minerály, zeleninu, ovoce, bílá masa a vlákninu. Udrží starší lidí štíhlejší, tedy pohyblivější. Pro zdravé klouby mohou přidat i doplňky stravy, vitamíny na klouby, Hydrolyzovaný rybí kolagen, Kamzík, kolagen. Vždy by se měli senioři radit se svým praktickým lékařem.

 

bydlení zdraví
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.