Po popeleční středě nastává čas půstu před Velikonocemi
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Po popeleční středě nastává čas půstu před Velikonocemi

5. 3. 2014

Popeleční středa podle tradice nastává po masopustu a znamená čtyřicetidenní postní dobu před Velikonocemi. O Popeleční středě se konají v kostelích mše, na kterých se uděluje takzvaný popelec. Věřící dostanou na čelo označení popelem jako znamení kajícnosti.

Popeleční středa a pak také Velký pátek jsou v křesťanské tradici chápány jako přísné postní dny. Věřící by neměli jíst maso a měli by vynechat jedno ze dvou hlavních jídel dne. Odřeknutí si dobrého jídla, pití a zábavy by nemělo být cílem, ale prostředkem pro to, aby se člověk ztišil a povzbudil k dobrým skutkům.

S koncem vesnického masopustu a začátkem půstu by měly podle tradice skončit i příbuzné městské plesové sezony, muziky, taneční zábavy, hlučné svatby, zabijačky a hodování.

Boží hod velikonoční se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. Velikonoce letos připadají na víkend kolem 20. dubna. Připomínají Ježíšovu smrt na kříži, podle křesťanské víry oběť za lidské hříchy.

církev
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...