Vzpomínka na Rudolfa Pellara
Rudolf Pellar. FOTO: Youtube

Vzpomínka na Rudolfa Pellara

21. 9. 2023

Nedávno jsem při poslechu radia zaslechla vzpomínku na sté výročí narození zpěváka Rudolfa Pellara, který se narodil 28. února 1923 a zemřel 4. září 2010.

Hned jsem si vybavila jeho typický hluboký hlas, který jsem znala z písniček z 60. a 70. let. Chtěla jsem se dozvědět něco více o jeho životě, a tak jsem se zeptala naší WIKI, co mi o něm poví. Dozvěděla jsem se, že byl nejen dobrým zpěvákem, ale sám skládal k písním i texty. Ale začnu od začátku.

Studoval v Brně a svá první angažmá absolvovat také v několika  moravských divadlech, kde sbíral zkušenosti. Po prvních hereckých úspěších odešel do Prahy, kde žil a pracoval až do své smrti. Vystupoval jako herec, zpěvák, šanzoniér, hudební pedagog, překladatel a moderátor. Rejstřík jeho činnosti byl velmi bohatý. V Praze vystřídal několik divadelních společností, vystupoval v Divadle S .K .Neumanna (nyní Pod Palmovkou), v Hudebním divadle v Karlíně zpíval v operetě, v Osvobozeném divadle a nakonec zakotvil v Městských divadlech pražských, kde účinkoval 30 let.

V menších rolích si zahrál i ve filmu. Od 50. let nahrával i gramodesky pro Supraphon se známými orchestry např. s Gustavem Bromem, Milanem Bláhou, Karlem Vlachem a dalšími. Mimo běžných písní té doby zpíval často americké a francouzské lidové písně. Nazpíval i šanzony z repertoáru zahraničních zpěváků, např. u nás známého a populárního zpěváka G. Bécauda. Zpíval i písně Karla Hašlera a písně z Osvobozeného divadla. V televizi vystupoval jako moderátor v magazínu Rodinná pošta spolu s Pavlínou Filipovskou koncem 60. let. V letech normalizace mezi 70-80. lety měl zákaz vystupovat v masových médiích. V těchto letech se spolu s manželkou Lubou Pellarovou věnoval překladatelské činnosti. Překládali jak z americké literatury, tak i z dramatické tvorby. Za svou překladatelskou činnost obdržel několik ocenění. Vystupoval také jako dabér a v roce 1959 namluvil film Jiřího Trnky Sen noci svatojánské. Po roce 1989 se stal členem Masarykova demokratického hnutí a až do své smrti vystupoval v pražském divadle Kolowrat.

To všechno jsem se dozvěděla o celkem nenápadném muži, o kterém jsem sice věděla hlavně z jeho písniček, ale to ostatní jsem neznala. Našla jsem si na You Tube píseň, kterou znám už celá léta, ale v jeho podání jsem ji slyšela poprvé. Je to francouzská lidová píseň „Desertér“, ale já ji znám jako „Plavovlásku“. Také si možná vzpomenete na jeho „Červenou aerovku“ nebo „Takový sníh už nepadá“. " Plavovlásku" si můžete poslechnout na videu.  

 

 

 

 

hudba zpěvák
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.