ČSSZ: Situaci v oblasti žádostí o důchod a jejich vyřizování se postupně daří stabilizovat
Ilustrační foto: Pexels

ČSSZ: Situaci v oblasti žádostí o důchod a jejich vyřizování se postupně daří stabilizovat

22. 9. 2023

Zatímco v roce 2021 bylo během celého roku podáno 30 006 žádostí o předčasný starobní důchod, v roce 2022 to bylo 80 653 žádostí. A tento trend přetrvával i v roce 2023, kdy do 15. září tohoto roku eviduje ČSSZ 86 425 žádostí o předčasný starobní důchod.

V období od 1. do 15. září bylo podáno celkem 4 137 žádostí o předčasný starobní důchod, což je značný pokles oproti předchozím měsícům, a lze předpokládat, že se celá situace začíná stabilizovat.

„Je možné, že se budu opakovat, ale toto období je a bylo pro zaměstnance České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení velmi náročné a já si velmi vážím toho, jak k celé nelehké situaci přistoupili zodpovědně a díky jejich pracovnímu nasazení se nám daří vše stabilizovat. Od počátku roku 2023 bylo oproti předchozímu období roku 2022 zpracováno o 31 % žádostí více,“ uvedl František Boháček, ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení.

tab1.png

tab2.png

tab3.png

 

Důvod nárůstu

Na konci roku 2022 došlo vlivem ekonomických událostí ke zcela výjimečné situaci, kdy odchod do předčasného starobního důchodu mohl znamenat i výraznou finanční výhodu oproti odchodu do důchodu v roce 2023. Z tohoto důvodu velká část žádostí o předčasný starobní důchod, které byly sepisovány v letošním roce, byla pouhou realizací záměru požádat o důchod na základě předchozího podání tiskopisu „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“ v loňském roce. Počty těchto tiskopisů podaných od července tohoto roku budou vypořádávány v 6 měsících, které po dni uplatnění tiskopisu následují. Současně od října 2023 začínají platit nová, přísnější pravidla pro odchod do předčasného starobního důchodu. S blížícím se termínem zpřísnění se zvýšil počet nových žádostí o předčasný důchod. Někteří klienti opět využili tiskopis „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“ a o důchod teprve žádat budou.

Kromě žádostí o předčasný starobní důchod eviduje ČSSZ samozřejmě i žádosti o řádný starobní důchod, invalidní důchod a pozůstalostní důchody. Průměrný počet 16 tisíc nově podaných žádostí byl dlouhodobě navýšen na 21 tisíc nových žádostí o důchod (starobní, pozůstalostní nebo invalidní), které ČSSZ obdržela v průměru každý měsíc. Za období od 1. do 15. září bylo podáno celkem 9 474 žádostí o důchody všech typů.

tab4.png

tab5.png

Věkové složení žadatelů o starobní důchod

Momentálně se odchod do starobního důchodu týká pojištěnců, kteří mají důchodový věk odlišný vzhledem k jejich roku narození a u žen i s ohledem na počet vychovaných dětí (podrobněji na webu ČSSZ). Z níže uvedených grafů vyplývá, že nejčastějšími žadateli o starobní důchod byly v roce 2022 (1. 1. – 20. 9. 2022) ročníky 1958 až 1961, tedy osoby ve věku 61–64 let. Za stejné období v roce 2023 (1. 1. – 20. 9. 2023) byly nejčastější žádosti za ročníky 1959 až 1963. V roce 2023 tedy nedošlo k příliš velké změně a věková struktura žadatelů byla rozložena vcelku rovnoměrně mezi osoby ve věku 60 až 64 let.

 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

 

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.