Zastavení druhé
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Zastavení druhé

26. 9. 2023

Houbaření máme za sebou a já vám chci nabídnout ještě jeden zážitek. Cesta do Splavů vede kolem Úštěku vpravo a kolem rybníka Chmelař vlevo. Jednou už jsme se tam byli podívat, ale to je dávno a bylo jaro. Tentokrát už je podzim, který se vyznačuje letními teplotami, takže některá koupaliště ještě fungují. Oznámila jsem spolucestujícím, že na zpáteční cestě se tam musíme zastavit. A protože jsou oba hodní a mají mě rádi, tak mi vyhověli. Staré Splavy jsme opouštěli docela radostně, protože jsme nejeli s prázdnou. Je to uvedeno v předchozím článku. Malé zastavení bylo ještě v Jestřebí a pak už jsme uháněli směr Ústěk a rybník Chmelař.

Trocha informací určitě nebude na škodu. Rybník Chmelař byl pravděpodobně založen za vlády krále Karla IV. Původně na tomto místě stála vesnice Zelená Ves, která kvůli tomu byla zatopena. Rybník byl obnoven na počátku 60. let 20. století. Od té doby je využíván k rekreaci, ubytování je v chatkách, je zde restaurace a možnost sportovního vyžití. Kromě kempů kolem se zde nachází i chatová oblast Habřínská stráň, pro návštěvníky jsou k dispozici dvě pláže. Nedaleko je město Úštěk a Hrad Helfenburk, kterému se říká Hrádek. Oboje jsem osobně navštívila a vřele doporučuji. Někdy je Chmelař nazýván jezerem, jeho plocha je 67 ha a největší hloubka 4m. Více info na Wiki.

Možná se budu trochu opakovat, ale i na tuto destinaci mám vzpomínky. Psal se rok 1982 a my jsme se doslechli, že u Úštěku je hezký kemp a velký rybník, který se jmenuje Chmelař. Nelze na to zapomenout, protože jsem byla těhotná s dcerou, která se narodila v listopadu. Syn byl tehdy malý, takže se ho na to ani neptám. Vzpomínám si, že jsme měli chatku a na procházku jsme chodili do Úštěku. Na Helfenburku jsem byla před 10 lety.

To je asi tak všechno. Myslím, že pro některé z vás toto místo není neznámé. Musím konstatovat, že od doby našeho pobytu se to hodně změnilo a hlavně k lepšímu. Letní sezona je za námi, ale např. pro otužilce koupání v době podzimu není překážkou. Může to být i místo pro letní dovolenou v r. 2024. Přeji všem pohodový podzim.

 

 

cestování města a obce Tip na výlet
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.