Dílo Karla Čapka budou obdivovat obyvatelé i v italském městě Perugia
Spisovatel Karel Čapek. FOTO: Poskytnuto Středočeským krajem

Dílo Karla Čapka budou obdivovat obyvatelé i v italském městě Perugia

24. 9. 2023

Je obecně známo, že Karel Čapek byl velkým cestovatelem. Nyní bude cestoval i jeho dílo, a to formou výstavy do malebného historického města Perugia. V listopadu bude expozice o Italských listech k vidění i v Praze.

Italské listy popisují návštěvu Karla Čapka v Itálii v roce 1923. Karel Čapek tehdy navštívil několik metropolí – Benátky, Florencii, Neapol, Palermo, Řím, Pisu, Janov nebo Miláno, ale poznal i krásy italského venkova. Ve svých cestopisech, které kdysi vycházely v Lidových novinách, barvitě líčí italskou kulturu, ale glosuje i politickou náladu v Itálii. Nyní si kontext jejich vzniku mohou prohlédnout i obyvatelé italského města Perugia.

Památník Karla Čapka, který sídlí ve Staré Huti u Dobříše, pořádá k příležitosti „100. výročí vydání Italských listů Karla Čapka“ výstavu o okolnostech jejich vzniku, a to v italském městě Perugia v regionu Umbrie. Výstava bude zahájena v rámci hudebního festivalu „Umbria Music Festival International,“ který se koná na konci října 2023. Výstava bude graficky i obsahově navazovat na loňskou výstavu „Robot v díle Karla Čapka“, která se v rámci českého předsednictví v Bruselu setkala s opravdu velkým ohlasem. 

Od listopadu 2023 bude výstava k vidění také v Praze v prostředí Italského kulturního institutu.

kultura osobnosti Středočeský kraj
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.