FEJETON: Manuály budiž pochváleny
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: Manuály budiž pochváleny

1. 10. 2023

Dostal jsem dar – universální holicí, zastřihovací a odchlupovací přístroj nejmodernější konstrukce, vyrobený světově renomovanou firmou. S posvátným očekáváním otvírám elegantní krabici a moje pocity lze srovnat s tím, co jsem naposled zažil ve čtyřech letech, když mi Ježíšek nadělil tříkolku.

Chci si ten slastný okamžik štěstí prodloužit, takže pomaličku z krabice vysunuji polystyrenové lože přístroje, když vtom vypadne útlá knížečka nadepsaná „Uživatelský manuál“. Sice jsem zásadní přívrženec chlapáckého pravidla, že návody k použití čtou jen zbabělci, ale tentokrát je poruším. Tentokrát se důkladně seznámím s tím, jak světově renomovaná firma doporučuje zacházet s tímto dokonalým produktem.

Především se dozvídám, že si před použitím zařízení mám tento Manuál nejen pečlivě prostudovat, ale uschovat si ho i pro další případná pečlivá prostudování. A pokud přístroj půjčím nebo dám jiné osobě, mám ji ze stejného důvodu předat i Manuál. Na dobrá, učiním, jak firma žádá. Přecházím na kapitolu „Správné použití“. Z ní se dozvídám, že tento holicí, zastřihovací a odchlupovací strojek je určen k holení vousů, zastřihování vlasů a odstraňování chlupů. Za jiné používání výrobce nepřebírá odpovědnost. Tak tady už se musím trochu zamyslet: Aha, tak třeba ke stříhání ovcí či k úpravě trávníku na tenisových kurtech ho použít nesmím. A už vůbec ne k mixování koktejlů či nedejbože k míchání malty na stavbě. To si musím zapamatovat. Zlatý Manuál, ještě bych se mohl dopustit nějakých nepředložeností. Například bych mohl chtít holicí, zastřihovací a odchlupovací přístroj použít jako mobilní telefon a pak reklamovat, že se nemůžu nikam dovolat. Vlastně tu světovou renomovanou firmu tak trochu chápu, ona nechce dopadnout jako kdysi jistý americký výrobce mikrovlnných trub, který musel zaplatit těžké odškodné za to, že v návodu k použití neuvedl, že v troubě nelze sušit zmoklou kočku.

Ale už jsem u kapitoly „Bezpečnost“. Tady mi renomovaný výrobce především oznamuje, že můj nový přístroj jest zařízením poháněným elektrickou energií, což rozhodně nesmím opomenout. Zdůrazňuje, že úhlavním protivníkem elektřiny je voda, takže se nesmím holit, zastřihovat a odchlupovat, když se zrovna cachtám ve vaně nebo si dávám sprchu. Dokonce doporučuje, abych stroj vůbec nepoužíval v prostorách, kde je v blízkosti nějaká nádrž nebo nádoba s vodou či jinou tekutinou. To ovšem dost komplikuje situaci. Kladu si otázky: Mohu se holit, zastřihovat a odchlupovat v kuchyni, když se zrovna na sporáku vaří polévka a navíc manželka právě myje v dřezu nádobí? Mohu tak učinit v obýváku, kde máme akvárium? A co v ložnici, tam přece na radiátorech visí odpařovací nádobky s vodou? Empaticky soucítím i s bohatými spoluobčany – ti se vlastně nemohou holit, zastřihovat a odchlupovávat ani na verandách svých luxusních vil, neboť obvykle mají v blízkosti bazén. Leda, že by ho na nezbytnou dobu vypustili.

Pokynů pro elektrickou manipulaci s přístrojem je v Manuálu ještě mnoho, tři hustě popsané stránky z celkových dvanácti. Například musíte zástrčku napájecího kabelu připojovat jen do zásuvky, jejíž otvory vzdáleností odpovídají vzdálenosti kolíčků. A tato zásuvka navíc musí být na volně přístupném místě, abyste v případě nebezpečí mohli zařízení hbitě odpojit od sítě. Přístroj byste neměli nosit za kabel a také byste neměli tento kabel zbytečně ohýbat, lámat a různě zamotávat. Je nutné taktéž kabel chránit před otevřeným ohněm, což je zřejmě varování pro hasiče, jenž by se hodlal holit, zastřihovat a odchlupovat v průběhu požárního zásahu. Jsou tu ale i jiná důležitá upozornění: Třeba je nepřípustné zařízení rozmontovávat a vkládat do něj předměty, které tam nepatří. Tím se renomovaná firma zřejmě brání domácím kutilům, kteří by do přístroje vedle holení, zastřihování a odchlupování chtěli ještě zabudovat například malou cirkulárku, minivysavač či jiný užitečný domácí nástroj. V kapitole „Údržba“ se pak majitel dočítá, že stroj je nutno čistit výhradně přiloženým štětečkem a nikoli drátěným kartáčem, smirkovým papírem nebo pilníkem.

Jsem velmi rád, že jsem Manuál pečlivě prostudoval a získal tak hodně perfektních informací. Jen s jednou věcí mám menší problém. V kapitole „Likvidace“ je totiž napsáno, že až budu přístroj vyhazovat, jsem povinen odnést ho k profesionální likvidaci do sběrného dvora, provozovaného městským či obecním úřadem. U nás ve vsi ale nic takového nemáme. No nic, nějak to vyřeším, teď jsem šťasten, oholen, zastřihnut a odchlupen.

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.