Slavnostní otevření Winternitzových mlýnů v Pardubicích
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Slavnostní otevření Winternitzových mlýnů v Pardubicích

2. 10. 2023

Nedávno jsem někde v éteru zaslechla, že se v Pardubicích o posledním zářijovém víkendu koná slavnostní otevření zrekonstruovaného komplexu Winternitzových automatických mlýnů.

Budovy automatických mlýnů na břehu řeky Chrudimky nedaleko soutoku s Labem mě vždycky přitahovaly, i když je to "jen" industriální architektura. V minulosti jsem toto místo několikrát navštívila a  samozřejmě i fotografovala. A vždycky mě při pohledu na budovy mlýnů napadalo, že i praktické a staré věci mohou být zároveň hezké.  

dsc-0104m-1.jpg

Fotografie mlýnů z roku 2022 (nízké budovy stojící vpředu jsou nyní odstraněny).

V současnosti se už považuji za Hradečáka, ale v Pardubicích jsem prožila více než krásných dvacet let svého života. Stále je navštěvuji, sleduji, co se tam mění a zajímám se o ně. Proto jsem i tentokrát sedla na vlak a jela se na to slavnostní otevření podívat na vlastní oči.

 

mlyny1m.jpg

Automatické mlýny v den otevření.

Něco málo z historie. Původní budovy mlýnů v duchu kubismu navrhl architekt Josef Gočár pro bratry Egona a Karla Winternitze. Dokončeny byly v roce 1910, v provozu byly až do roku 2013, tedy více než sto let. Zajímavé je, že pro svůj provoz nevyuživaly vodu z Chrudimky, ale z 10 km dlouhého kanálu z říčky Loučná, která je pŕítokem Labe. V roce 2014 byly mlýny zařazeny na seznam Národních kulturních památek České republiky. V roce 2016 je zakoupili manželé Smetanovi, kteŕí stáli na začátku celého procesu rekonstrukce.

 

mlyny3.jpg

Mlýnské náměstí a budova Centrálních polytechnických dílen s galerií GAMPA.

Proces rekonstrukce nebyl snadný, v pátek 29.září se otevřela necelá polovina z plánovaného velkého areálu, ve kterém jsou dvě galerie, kavárna, vzdělávací centrum, multifunkční sál a turistické informační centrum. V hlavní budově podél břehu řeky Chrudimky sídlí Východočeská galerie. Tato budova je velkým prampouchem spojena s budovou bývalého sila, ve které je zakomponován víceúčelový sál a celé silo je zpřístupněno od zásobníků až po střechu. Na hlavní budovu v zadní části navazuje novostavba Centrálních polytechnických dílen s galerií GAMPA (galerie města Pardubice). Mezi budovami vzniklo nové Mlýnské náměstí, které bude do budoucna uzavřeno výstavbou dalších nových budov. Prostranství před mlýny se osázené platany a mělo by sloužit k různým komunitním akcím. 

 

 mlyny6.jpg

Pohled na Mlýnské náměstí od galerie GAMPA.

 

mlyny5.jpg

Budova bývalého sila spojená prampouchem s hlavní budovou mlýnů.

 

mlyny7.jpg

Součástí areálu jsou i prvky připomínající původní funkci objektu (viz šnek na pravé straně obrázku).

 

mlyny8.jpg 

Vnitřní prostory hlavní budovy areálu.

 

mlyny9.jpg

Výstavní prostory

 

Tento areál má samozřejmě velký význam zejména pro obyvatele Pardubic. Ale přináší i naději v tom smyslu, že některé věci z minulosti lze efektivně využít a zachovat i pro generace budoucí. 

 

 mlyny2.jpg

Platany vysázené v prostoru před areálem jistě časem vytvoří příjemně zastíněná místa vhodná k posezení.

 

Pokud vás rekonstrukce bývalých Winternitzových mlýnů zaujala a budete o návštěvě tohoto areálu uvažovat, mám pro vás dobrou zprávu. Zrekonstrulovaný areál je na dohled od pardubického zámku a pár kroků od známého historického Pernštýnského náměstí. Stačí tedy dorazit do historického centra města a udělat pár kroků správným směrem.

Chcete-li se dozvědet o novém mlýnském areálu více, doporučuji si otevřít odkaz na tento článek: Areál Winternitzových mlýnů v Pardubicích

 

Zdroje informací:

wikipedie, výše uvedený článek, komentovaná prohlídka areálu

 

 

architektura kultura města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.