Únava jako symptom 
onemocnění štítné žlázy

Únava jako symptom
onemocnění štítné žlázy

30. 1. 2013

Trápí vás neustálá podrážděnost? Zlobíte se sama na sebe, že jste nepozorná, pomalá a věčně unavená? Zdroj problémů hledejte u štítné žlázy.

Štítná žláza je nazývána továrnou na zdraví, ovlivňuje chod celého lidského organismu. Stačí sebemenší výkyv štítné žlázy a hned se mění nejen fungování celého těla ale i chování člověka. Řídí téměř veškeré funkce lidského organismu. Produkuje hormony, které ovlivňují nejen metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, ale také vývoj, růst, ale i centrální nervový systém. Podílí se na tvorbě tepla, má vliv na hospodaření organismu s vodou a solí.

Jak zjistíte, že štítná žláza špatně funguje?

Zpravidla se jedná o bolesti v krku, ztížené polykání a to díky jejímu zvětšení. Není to ale pravidlem. Spíše naopak, často se onemocnění štítné žlázy projevuje „pouze“ dlouhodobou podrážděností, únavou a neschopností se soustředit. Mezi hlavní příznaky spojené s poruchou štítné žlázy patří větší únavu už ráno po probuzení, tendence k nadváze, tvorba otoků, větší citlivost na chlad. I špatná cirkulace krve způsobující studené ruce a nohy je častým projevem snížené funkce štítné žlázy.

Prevence onemocnění štítné žlázy

Měsíc únor je obdobím, kdy je snížená funkce imunitního systému, organismus je tak náchylnější a citlivěji působí na vlivy okolí. Na lidském organismu se v tuto dobu projevují různé příznaky špatného fungování těla, včetně štítné žlázy. Pražská klinika A2C Anti-Aging Clinic proto vyhlásila měsíc únor měsícem prevence onemocnění štítné žlázy. Do programu se může zapojit každý, u koho není jistá správná funkce štítné žlázy, i kdo má dlouhodobou poruchu její funkce.

A2C Anti-Aging Clinic v rámci prevence onemocnění štítné žlázy nabízí:

1. Kompletní vyšetření hormonů štítné žlázy

Vyšetření probíhá na základě krevních testů, včetně protilátek proti štítné žláze – máme dva hlavní hormony štítné žlázy – thyroxin T4 a trijodthyronin T3. T3 je nejaktivnější hormon štítné žlázy a jeho distribuce v těle je 5 x větší než T4. Funkce hormonů je metabolická – zvyšují produkci tepla, energie, srdeční rytmus, rychlost myšlení, pohyb střev, snižují cholesterol, podporují imunitní systém v boji proti nejrůznějším infekcím  a odstraňují z těla odpadní produkty metabolismu enzymů a buněk.

2. Vyhodnocení výsledků a doporučení léčby

Probíhá na bázi Bio-identických hormonů štítné žlázy – tyto hormony jsou vytvořeny tak, že vypadají přesně jako hormony tělu vlastní. Obsahují vyvážený poměr T3 – T4 (syntetické hormony mají většinou samotný T4) a pracují v organismu lépe.

 TIP - Dieta pro „štítnou žlázu“

-  Nehladovět, jíst vyváženou stravu
-  Doporučujeme paleolitickou dietu – dostatek ovoce a zeleniny, nepřehánět to s živočišným tukem a mléčnými produkty, konzumovat potraviny bohaté na železo jako je například červené maso, konzumovat ryby (pozor pouze při autoimunním zánětu štítné žlázy se nedoporučuje jod)
-  Dostatečně spát
-  Vyhýbat se dlouhodobému stresu

štítná žláza
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%