Čekání na papouška
Ilustrační foto: Pixabay

Čekání na papouška

5. 10. 2023

Bydlím v 11ti podlažním paneláku na Praze 5 a jedna z mých radostí bylo „čekání na papouška“. Divíte se? Já se také divila, když jsem poprvé začátkem prosince uviděla sedět na vrcholku břízy „něco velkého s dlouhým ocasem“, tedy v porovnání s běžným venkovním ptactvem.

Holubu ani strace se to nepodobalo. Byl to papoušek či korela.

Je samozřejmé, že náhodní chodci se domnívali, že někomu uletěl a že v tomto období nepřežije. Městská policie přijela dokonce třikrát papouška zachránit, neboť místní občané neznalí situace se o život teplomilného ptáka báli. Ale co s papouškem, který sedí na bříze, na tenké větvi ve výšce 6. patra? Jakou měli záchrannou taktiku, to opravdu nevím. Vždy odjeli s nepořízenou, neboť do jejich příjezdu papoušek zmizel.

A rozuzlení?

V 8. patře bydlela paní, které papoušek patřil, a která byla novou obyvatelkou našeho domu. Papoušek byl vytrénovaný na situaci, že „na požádání“, tedy klováním na okno, ho pouští ven, aby se proletěl! Jenže bylo nutné, aby si zvykl na nové prostředí, našel si novou letovou dráhu a výhodné místo k rozhledu a k odpočinku. Tedy tu tenkou větev břízy ve výšce si 6. patra.

Při prvním zkušebním letu si ale spletl okno a zaklepal zobákem na okno, tak jak byl naučen svojí majitelkou, když se z vycházky vracel domů. Bylo to ovšem okno souseda. A tak si to představte! Bydlíte v osmém patře, na okno vám klepe papoušek a chce pustit dovnitř. Kde se tu asi vzal, letí myslí pánovi za oknem? Nevěděl, co asi chce. Jde na návštěvu, nebo se u něho má v úmyslu zabydlet? Duchapřítomně okno otevřel. Snad se ho chtěl zeptat, co si přeje. Místo pozdravu papoušek vlétl do pokoje. Co dělat, přemýšlel pán a v tom mu bleskne hlavou spásná myšlenka. Třeba mu poradí naše paní správcová, ta opravdu ví o všem, co se v domě děje, ale jen v dobrém!

Nevěděla! A tak obcházela byt po bytu, až odhalila tuto záhadu. Jak prosté, viďte!

Papoušek se stal atrakcí v našem okolí a mnozí stále ještě nevěřícně hleděli vzhůru a pozorovali létajícího papouška. A dnes již víme, že papoušek s přesností a elegancí přistane na nabízené ruce své majitelky, nebo na parapetu „svého okna“. A aby se lidé již o papouška nebáli, měli jsme v domě umístěnou fotografii tohoto šampiona s textem: „Tady létám já“! Tak jsem čekala, zdali ho uvidím i zítra na Štědrý den.

Je to však krásnou minulostí, neboť se paní i s pozoruhodným papouškem odstěhovala a věřím, že papoušek dělá radost i jiným lidem.

Tak to byla malá vzpomínka na prosinec 2020.

cekani-na-papouska.JPG
FOTO: Libuše Juráčková

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.