Když se babičky vdávaly...
FOTO: Renata Kudlíková

Když se babičky vdávaly...

8. 10. 2023

Místní organizace Českého červeného kříže v Pitíně na Uherskobrodsku uspořádala originální výstavu – Když se naše babičky vdávaly. Výstava zahrnuje na dvě stě padesát převážně ateliérových svatebních fotografií. Nejstarší jsou z roku 1917.

Vernisáž se 6. října setkala u občanů s velkým zájmem. Poté, co pásku slavnostně přestřihl pitínský starosta Michal Vrba, se do výstavní místnosti nahrnula převážně dámská část obce. Před panely se brzo utvořily živě debatující skupinky. A té radosti, když byli nalezeni členové rodiny.

Všechny fotky však mají společný rys – vysoká elegance nevěst i ženichů. Kdo by v podhůří moravských Kopanic, kraji Žítkovských bohyní, hledal spíše kroje, či jednoduché selské oblečení, byl by překvapen elegancí modelů. Nevěsty si ničím nezadaly se šarmem filmových hvězd z barandovských ateliérů. Škoda, že se do dnešní doby nezachovala jména šikovných švadlenek, které modely ušily. „Je pravda, že šaty měly nevěsty opravdu pěkné, ale co je zajímavé, nepořizovaly se speciální bílé svatební boty. To byly výjimky. Ženy na sobě měly běžné denní obutí. Švadlenky s tímto handicapem, ale počítaly, a šaty sahaly až po zem,“ komentovala fotky jedna z návštěvnic.

Změna přišla až s padesátými léty, kdy zjevně nedostatek vhodného materiálu způsobil, že nevěsty svatební róby vyměnily za civilnější kostýmky. Ale to byl trend nejen v Pitíně. Výstava je v Místním kulturním domě v centru obce otevřena od 15 do 18 hodin do čtvrtku 12. října. Pokud to nestihnete, berte pozvánku jako tip na vlastní výstavu. Jistě se takové šikovné manželské páry najdou i ve vaší obci, či městě, nebo, že by na portále i60? Co říkáte?

 

Alena Kučerová

 

kultura svatba výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.