Poprvé na Ohři aneb z Litoměřic do Terezína a zpět
FOTO: Věra Ježková a Jan Zelenka

Poprvé na Ohři aneb z Litoměřic do Terezína a zpět

10. 10. 2023

Od chvíle, kdy jsem se dozvěděla, že bude zavedena lodní linka mezi Litoměřicemi a Terezínem, jsem si přála lodičkou se svézt. Jenda nebyl proti, ale v létě nám to nevyšlo. Až první říjnové úterý. Bylo teplo, polojasno.

Z malého přístaviště na Lodním náměstí jsme vyjeli v jedenáct hodin.

 

 

Pan kormidelník nám řekl, že jsme první pasažéři. A to dopoledne jsme byli i poslední. Škoda, že nás nenapadlo se zeptat, kolik lidí s ním už asi jelo, nebo se sveze za jeden den. Do lodičky jménem Skalka se vejde maximálně dvanáct cestujících.

 

 

 

 

Když jsme se přiblížili k soutoku Labe a Ohře a zamířili doprava, řekla jsem Jendovi, že je to poprvé, co jsem na Ohři. Jeho odpověď „Já taky“ mě překvapila. U mě je to pochopitelné. Jsem Pražačka a celý život žiji blízko Vltavy. Ale Jenda, který je Ohří „křtěný“!

 

 

Plavba byl příjemná, pohodová.  Výhledy na město a řeku byly krásné, stejně jako příroda na březích. Potkávali jsme labutě a kachny, občas z vody vyskočila ryba. Později začal foukat chladný vítr. Zabalila jsem se proto do slabé šály, kterou jsem s sebou měla pro všechny případy.

 

 

Po dvaceti pěti minutách jsme přistáli na kraji Terezína nedaleko pietního místa.

 

 

 

Jenda vyšel po schůdkách na cestičku, aby se rozhlédl po okolí. Vrátil se ale zklamán – prý jen cesta a stromy, město daleko.

 

 

 

Jak už to bývá, zpáteční cesta nám utekla rychleji.

 

 

Cena pro seniora byla pouhých 20 korun. Trochu nás potrápil nástup do loďky a výstup z ní. Molo bylo spíš molíčko, hodně úzké, plachta nad vstupem málo vytažená. Ale zvládli jsme to více i méně elegantně.

 

 

 

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.2 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...