Zlatá šedesátá nenechala nikoho v klidu
FOTO: Greta Konečná Blumajerová

Zlatá šedesátá nenechala nikoho v klidu

13. 10. 2023

Ten pravý rock´n´roll, step a taky letkis! Šedesátá léta znamenala nejen barvy, ale také rytmus a veselé písně. Pro návštěvníky letošní (Ne)tančírny pro všechny generace také velkou zábavu a zážitek na další týdny.

Právě “Zlatá šedesátá” totiž bylo téma, které si Nadace Krása pomoci letos zvolila jako ústřední motiv oslav Dne seniorů. “Prvního října si každoročně připomínáme Mezinárodní den seniorů. Pro Nadaci je to příležitost, jak dát starším lidem najevo, že si jich vážíme a vnímáme je jako plnohodnotné členy společnosti. Letošním programem jsme se vrátili do doby dětství a mládí našich klientů, takže ti, kteří třeba z důvodu omezené mobility nemohl tančit, zpívali a vzpomínali,” říká ředitelka Nadace Krása pomoci Soňa H.Morawitzová. “Nezáleží na tom, kolik je nám let, podstatné je hledat společnou řeč a cestu. Nejen na tanečním parketu,” dodává ředitelka.

 

 

 

Veselým (ne)tanečním večerem v rytmu zlatých šedesátých provázela hudba Kvintetu divadla Semafor. “Blahopřejeme Nadaci k patnáctému výročí! Bylo nám velkým potěšením vystoupit na akci (Ne)tančírna pro všechny generace a spolu s klienty Nadace si užít hudbu šedesátých let. Atmosféra byla velmi příjemná,” nechal se slyšet Jiří J.N. Svoboda, šéf orchestru divadla Semafor. V programu tak zazněly písně, které obklopují tuto legendární scénu a nejen ty - prostor dostal také třeba rock´n´roll. 

Ten se ostatně odehrával i na parketě - a to jak v podání návštěvníků akce, tak také jako ukázka profesionálních tanečníků z Tanečního a sportovního klubu Silueta Praha. S ukázkou stepu zase přijelo Taneční studio Andrea - základy tohoto tance se tak mohl naučit každý! Tanečníci všech generací se také zapojili do dalšího tance z šedesátých let  - letkisu! “Afterparty” pak jela pod taktovkou Ladislava Antoše z Rádia ZUN. 

 

 

"Reprezentujeme taneční kulturu dvacátého století, která se rodila v jazzových klubech už před druhou světovou válkou a  největší pěvecké ikony elektronické taneční hudby v letech šedesátých a sedmdesátých. Nadace Krása pomoci se stará právě o generaci rodičů nejpočetnější skupiny našich posluchačů a náš nejstarší fanoušek, který se dovolal do studia, má 74 let," vysvětlil Antoš, proč se právě Rádio ZUN rozhodlo podpořit akci.

Protože je jedním z cílů akce i podpora mezigenerančího propojení, byli na parketě tanečníci předškolní i ti, co mají školní docházku už desítky let za sebou. “Jsem ráda, že jsem viděla tolik starších lidí na parketě. Úsměvy, které jsem pak viděla při jejich odchodu, je dostatečným poděkováním pro mě i kolegyně v Nadaci. Jsem ráda, že díky podporovatelům můžeme takovou akci pořádat a těším se na další podobná milá setkání,” uvedla zakladatelka Nadace Krása pomoci a jedna z VIP hostů Taťána Kuchařová. (Ne)tančírnu si nenechali ujít ani další známé osobnosti - světoznámá cukrářka Mirka van Gills a Jan Dědek se sestrou Kateřinou. Večerem provázela moderátorka Kateřina Toholová.

 

 

15 let pomáhají seniorům

Neslavil se jen den našich babiček a dědečků, ale také 15 let Nadace Krása pomoci!

“V roce 2008 jsem založila Nadaci s jednou myšlenkou - zajistit důstojný život seniorům. Jsem ráda, že v té myšlence můžeme pokračovat i dnes a doufám, že budeme ještě minimálně dalších 15 let,“ přeje si zakladatelka a předsedkyně Nadace Krása pomoci Taťána Kuchařová. Za dobu existence Nadace podpořila seniory částkou přes 60 milionů korun a pomohla tak tisícům seniorů žít důstojně a bezpečně v prostředí, kde se cítí dobře.


 

A právě součástí péče je i snaha o propojování generací. To se daří třeba i díky akcím, jako je (Ne)tančírna pro všechny generace. V roce 2021 pořádala Nadace takovou akci poprvé, tehdy v rytmu prvorepublikového swingu. Téma druhé (Ne)tančírny bylo o trochu víc odvážné - latina, salsa i tango. No a rok 2023 vrátil starší účastníky do dob mládí i dětství - tančilo se a zpívalo v duchu “Zlatých šedesátých”.

A jaký bude rok příští? “Pořádání takové akce není jednoduchá věc, a tak hned, až si trochu odpočineme a zhodnotíme letošní (ne)tančínu, vrhneme se na přípravy té další. Téma si tak zatím nechám pro sebe,” slíbila ředitelka Nadace.

 

aktivní senioři nadace
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.