Jít či nejít do předčasného důchodu?
Ilustrační foto: Unsplash

Jít či nejít do předčasného důchodu?

19. 10. 2023

V současné době odchod do předčasného důchodu volí stále mnoho lidí, ač to vůbec není finančně výhodné. Měla by to být krajní varianta, když už člověk skutečně pracovat nemůže. Pokud už se pro předčasný důchod rozhodujete, zvažte následující rady.

Zjistěte si, co máte v evidenci ČSSZ

Získané doby pojištění můžete kdykoliv zkontrolovat na ePortálu České správy sociálního zabezpečení v Informativní důchodové aplikaci (IDA), také v ní rychle a snadno zjistíte své datum odchodu do řádného starobního důchodu. Druhou možností kontroly evidovaných dob pojištění je v Informativním osobním listě důchodového pojištění (IOLDP), o který lze žádat elektronicky (např. prostřednictvím ePortálu ČSSZ), ale také písemně na adrese ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5.

Doplňte si chybějící doby předem

Když v aplikaci IDA zjistíte, že vám některé doby pojištění v evidenci ČSSZ chybí, můžete kontaktovat okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě svého bydliště a tam vám poradí, jak chybějící doby do evidence doplnit.

Lhůtu pro vyřízení žádosti prodlužuje došetřování

Zatím se žádost o důchod musí sepisovat osobně na OSSZ, nejdříve 4 měsíce před požadovaným datem odchodu do důchodu. Po sepsání začíná běžet zákonná 90denní lhůta pro její vyřízení. Tato lhůta se ovšem prodlužuje o dobu nutnou k došetření rozhodných skutečností, tedy dohledávání nebo dokládání chybějících dokladů. Je tedy lepší se připravit a doby v evidenci si předem zkontrolovat.

Pozor, předčasný důchod je krácen trvale

Pokud zvažujete předčasný důchod, vezměte v potaz, že finanční krácení u předčasného důchodu je trvalé a nevratné. Navíc až do dosažení důchodového věku se pobírání předčasného důchodu vylučuje s přivýdělkem, který by zakládal účast na sociálním pojištění. Výplatu předčasného důchodu si však můžete pozastavit, pak vám nic nebrání pracovat v jakémkoliv rozsahu.

Uvolnění výplaty pozastaveného důchodu nelze stanovit libovolně

U předčasného důchodu s pozastavenou výplatou pamatujte, že o uvolnění výplaty důchodu lze žádat nejdříve 4 měsíce předem. To například znamená, že v rámci žádosti si nemůžete stanovit, že budete chtít důchod začít vyplácet až za rok. Pozastavení výplaty tedy trvá, dokud nepožádáte o uvolnění, a to nejdříve 4 měsíce před datem zahájení výplaty.

Žádejte i dodatečně o přepočet důchodu, pokud napracujete další dobu

Pokud jste pracovali po dobu pozastavení výplaty, společně s žádostí o uvolnění výplaty požádejte zároveň o započítání další odpracované doby (tedy další získané doby důchodového pojištění). Tím dojde k přepočtu procentní výměry Vašeho důchodu a ten může být z tohoto důvodu vyšší.

Stále však platí, že v předčasném důchodu dostává člověk každý měsíc měně peněz, než když vyčká do řádného termínu odchodu do důchodu. Proto pokud to jen trochu zdravotní stav dovolí, ideální je místo předčasného důchodu volit třeba zkrácený pracovní úvazek. To ocení i zaměstnavatelé.

 

 

důchod práce
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.