Putování po českých hradech a zámcích
Všechny fotografie: Jaromír Šiša

Putování po českých hradech a zámcích

15. 4. 2024

Někdy si s nadsázkou říkám, že naši předci nedělali nic jiného, než stavěli hrady a zámky, máme jich opravdu hodně, a tak po dvou moravských výpravách se na třetí vydáme poprvé do Čech.

 

article_photo

Hned za humny mám hranice, a za nimi

article_photo

renesanční zámek Litomyšl, zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO.

article_photo

Jako dar ho nechal postavit Vratislav Nádherný z Pernštejna pro milovanou ženu Marii Manrique de Lara. Docela bourák. Unikátní je zámecké divadlo.

article_photo

V areálu lze navštívit také rodný dům Bedřicha Smetany.

article_photo

Symfonii chuti však nesložil, tu přepsali do not v místním pivovaru.

article_photo

Každoročně se tu konají vyhlášené Lázně ducha.

article_photo

Součástí zámku Letohrad s umělou jeskyní je muzeum a světnička Járy Cimrmana včetně památníku. Nachází se tu saně, které údajně patřily Napoleonovi.

article_photo

v zámku Doudleby lze mimo jiné shlédnout místnost pro služebnictvo a zrcadlový sál. Unikátní sgrafitová výzdoba pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky. Upoutá také bohatý štuk.

article_photo

Častolovice. Zámek s anglickým parkem. Nad vchodem je věž a do ní byla umístěna vodní nádrž pro celý zámek včetně kašny. V roce 1948 byl zámek zkonfiskován a v roce1992 v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové., která na zámku žije a stále pracuje na jeho správě a zvelebování.

article_photo

Zámek v Rychnově nad Kněžnou patří k největším a nejkrásnějším barokním celkům v Čechách. Autorem této kompozice je slavný Jan Blažej Santini-Aichel. Součástí zámku je vyhlášená obrazárna.

article_photo

Konají se tu srazy veteránů.

article_photo

Nejzajímavější částí zámku Potštejn je mramorový sál se štukovaným stropem, ale také jídelna a koupelna. Prohlídky jsou často kostýmované, včetně nočních.

article_photo

Hrádek u Nechanic. Neogotický zámek byl postaven v letech 1839-1957. Je vyhledávaný filmaři.

article_photo

Točily se tu například filmy Atentát, Princ a Večernice nebo i díl seriálu o Komisaři Maigretovi.

article_photo

Dolní Přím. V zámku byl za prusko-rakouské války lazaret, později sloužil obci, což platí dodnes.

article_photo

Zámek Chotělice byl postaven na místě tvrze v roce 1875.

article_photo

Po válce byl znárodněn a postupně sloužil jako dětský útulek, domov důchodců a ústav pro mentálně postiženou mládež.

article_photo

Zámek Jičíněves neni veřejnosti přístupný, ale zájemci si mohou pronajmout apartmány. Zámek patřil rodině Schliků a je tomu dodnes. Mají to i na zvonku.

article_photo

Sobčice. Svého času patři Albrechtu z Valdštejna. V současné době je v soukromých rukou a nový majitel provedl opravu a rekonstrukci. Jezdí sem na víkend jako jiní na chalupu.

article_photo

Tuř je další zámek v soukromých rukou. Pořádají se tu svatby a oslavy. Původně tvrz přestavěná Albrechtem z Valdštejna V 17-18 století patřil jezuitům.

article_photo

Státní zámek Opočno nabízí rozsáhlou sbírku zbraní ze všech koutů světa. Proslavená je také obrazárna.

article_photo

Jedním z vlastníků byl Adam Erdman Trčků, zavražděný spolu s Albrechtem z Valdštejna. Potom zámek získal rod Colloredo-Mansfeld. Jestli už ho vysoudili nevím.

article_photo

Náchodský zámeček z vršku kulatého a už mě má milá vezou, vezou z něho. Státní zámek nelze přehlédnout. Celý komplex má pět nádvoří.

article_photo

Ratibořice zdědila vévodkyně Zaháňská, známá z Babičky jako paní kněžna. Pekly se tu protinapoleonské pikle. Součástí oblasti je také mlýn a

article_photo

Staré Bělidlo. K mé velké radosti jsem tu i v dnešní době potkal vždy mnoho dětí.

article_photo

V nedalekém Kostelci jsem ochutnal místní specialitu.

article_photo

Kuks, perla českého baroka aneb i neřesti se dají obdivovat, zvláště když je vysochá Matyáš Braun. Jedním dechem je však třeba říci, že na začátku všeho byl kulturně osvícený hrabě František Antonín Špork.

article_photo

Dětěnice. Další z nemovitostí, které svého času vlastnil Albrecht z Valdštejna. Po roce 1948 byl majitel vystěhován a zámek zestátněn. Byla v něm zahradnická i zvláštní škola. V roce 1998 přešel do soukromých rukou a byl šetrně rekonstruován. Od roku 2000 je přístupný veřejnosti.

article_photo

Součástí destinace je pivovar, restaurace, hotel a středověké kolbiště, kde vládnou středověké mravy s pozoruhodným personálem.

article_photo

Hrad Kost s renesančním pivovarem byl nadobytný, pokud nebereme v úvahu vrápence, což je druh netopýrů. Podle pověsti se říkalo tvrdý jako Kost. Náročná oprava řeší problémy s odvodněním a stabilizace skalního masivu. Návštěvníkům ale zcela uzavřen není.

article_photo

Z ukázek středověkých mučení je pozoruhodné opatření proti alkoholikům.

article_photo

Zámek Sychrov, sídlo Rohanů. Jediný v České republice má klasické královské apartmá pro nejvýznamnější hosty. Součástí prohlídky je také expozice Zlatý poklad.

article_photo

Natáčela se tu pohádka Nesmrtelná teta.

article_photo

Frýdlant. Centrum panství Albrechta z Valdštejna. Rozsáhlý památkový celek je spojením středověkého hradu a renesančního zámku. Součástí expozice je Frýdlantský poklad a také sbírka dýmek.

article_photo

Tam kde se stýká, tam u Mělníka, tok řeky Labe s Vltavou...Zámek českých princezen. Pobývalo jich tu celkem 23. Ojedinělá je sbírka map všech evropských měst 17. století. Nelze opomenou také vinné sklepy.

article_photo

Lobkowiczský zámek Roudnice. Pobývalo tu mnoho významných alchymistů. V 2. světové válce sloužil jako kasárna německé armádě, po válce české. Do roku 2009 zde sídlila vojenská hudební škola.

article_photo

Panenské Břežany mají zámky dva. Na začátku 20. století je získal židovský podnikatel Ferdinand Bloch-Bauer, čímž byl za okupace osud obou předurčen. Tento horní zámek obýval K.H.Frank a dolní, který je v současné době nepřístupný, Reinhard Heydrich.

article_photo

Nejvýznamější český hrad, sídlo českých knížat, králů a presidentů. Dvakrát tu vladařil i císař svaté říše římské. Guinessova kniha rekordů praví, že největším obývaným hradem je Windsor, největším historickým hradem je ten náš. Symbol české státnosti, tradiční místo korunovace i věčného odpočinku českých panovníků. Jedinou zvláštností nejznámějšího pohledu je pták a

article_photo

v případě národního buditele, kazatele, trpitele Jana Husa také.

article_photo

Letohrádek Hvězda v půdorysu šesticípé hvězdy. Pokud chcete velkou slávu, můžete si jej pronajmout. Místo je známé především bitvou na Bílé Hoře.

article_photo

o kousek dál je památník tohoto neblahého střetnutí nestřetnutí. Dříve kraj panenský, dnes sem vede tramvají.

article_photo

S nocí na krku je nejvyšší čas putování přerušit, dobře se vyspat a pak zase pokračovat dál.

Předešlé putování po moravských hrdech a zámcích ZDE

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...